Als kookfan probeer je je kookkunsten constant naar een hoger niveau te tillen. Je houdt de laatste foodtrends in de gaten, struint het internet af op zoek naar nieuwe recepten en organiseert regelmatig etentjes met meerdere gangen waar vrienden en familie optreden als recensenten. Maar welke apparatuur heb je eigenlijk nodig om te koken als een pro? En hoe zorg je dat ook de drankjes die je serveert een dikke tien krijgen? In dit artikel bespreken we apparaten die bartenders en chefs gebruiken om de lekkerste drankjes en gerechten te maken.
Een horecagelegenheid kan niet zonder goede koffie
Een horecagelegenheid kan er prachtig uitzien of ontzettend gezellig aandoen; als de koffie slecht is, komt geen klant er terug. Nederlanders houden van koffie en daarom is een goede espresso machine onmisbaar in een horecazaak. Dit apparaat hanteert een bepaalde druk, waardoor de smaak van de bonen optimaal tot zijn recht komt. Er zijn espresso machines verkrijgbaar met stoompijpje waarmee ook melk opgeschuimd kan worden om een caffè macchiato of latte te maken. Een andere optie is om een losse melkopschuimer te gebruiken. Nog een voordeel van een professionele espresso machine: dit apparaat is een echte blikvanger!
Een multifunctionele oven
Een chef heeft een professionele kookplaat met voldoende pitten nodig, maar ook een goede oven. In veel keukens kiest men tegenwoordig voor een multifunctionele oven, onder andere om ruimte te besparen. Dit type oven kunnen chefs gebruiken voor verschillende bereidingswijzen, zoals bakken, grillen, braden, verwarmen en stomen. Bij veel van deze ovens kunnen de functies ook gecombineerd worden.
Professionele (alcoholvrije) cocktails mixen
Cocktails, al dan niet alcoholvrij, zijn populair. In trendy restaurants zie je op het menu regelmatig een mocktail- of cocktailsuggestie vermeld staan. Voor het maken van cocktails heb je naast ingrediënten onder andere speciale glazen nodig en afhankelijk van het soort cocktail ook een shaker, een muddler (stamper), een barlepel, een jigger (maatbeker) of een strainer (zeef). En natuurlijk ijs! Een horecagelegenheid heeft geen ijsblokjestrays in de vriezer liggen. Hiervoor wordt een ijsblokjesmachine gebruikt. IJsblokjesmachines zijn verkrijgbaar in een luchtgekoelde of watergekoelde variant. Een watergekoelde ijsblokjesmachine presteert ook uitstekend in een warme ruimte.
Slow of sous vide
Veel lunchrooms hebben een slowcooker in de keuken staan. Dit apparaat is bijvoorbeeld ideaal om varkensvlees langzaam in te stoven om pulled pork te maken, maar ook voor andere gerechten en sauzen zoals chili, soep of ragù wordt de slowcooker gebruikt. Een tip: bereid een gerecht in de slowcooker als je geen tijd hebt om uren in de keuken te staan en toch wat lekkers op tafel wilt zetten. Je stopt de ingrediënten in de pan en een aantal uren later is het klaar. Je hoeft er niet eens voor thuis te blijven. Een andere vorm van langzame bereiding is sous vide. Ingrediënten worden vacuüm verpakt in een plastic zak en op een constante, lage temperatuur gegaard in water. In de horeca gebruikt men veelal een sous vide apparaat, maar in thuiskeukens is een sous vide stick wellicht praktischer. Deze stick neemt veel minder ruimte in dan een volledig apparaat, maar de werking is hetzelfde. Je hangt de stick in een grote pan en de sous vide stick zorgt ervoor dat het water circuleert en constant op de temperatuur blijft die de chef heeft ingesteld.
Beeld: AdobeStock

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.