Robby

Deze luchtige citroen-meringue taart is perfect voor de zomer!

Voor een lekkere taart zijn wij altijd wel te porren en voor sommige taarten mag je ons zelfs ‘s nachts wakker maken. Deze hemelse citroen-meringue taart is daar één van, die luchtige romigheid is ongeëvenaard lekker. Een meringue is een zoete lekkernij die bestaat uit gedroogd schuim, gemaakt van stijfgeklopt eiwit en suiker als belangrijkste ingrediënten.

Deze taart is dan ook erg makkelijk om te maken, met meringue als hoofd-bestanddeel. Dus, grijp pen en papier en schrijf de volgende ingrediënten op je boodschappenlijstje:

Voor de bodem: 

  • 225 gram bloem
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 125 gram boter
  • 2,5 eetlepel ijskoud water

Voor de vulling en meringue:

  • 50 gram maïzena
  • 125 milliliter water
  • 250 milliliter citroensap
  • 430 gram kristalsuiker
  • 60 gram boter
  • 4 eieren, gescheiden

Zo maak je de bodem:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de bloem, poedersuiker en de boter in een kom en gebruik je handen om het te kneden tot er een soort broodkruimels ontstaan. Voeg water toe tot er deeg ontstaat en rol dit uit tot een dikte van ongeveer 5 millimeter. Bekleed een taartvorm of springvorm met het deeg (Ø 24 cm) en laat dit een half uur in de koelkast rusten.
  • Bak de bodem met ‘blinde vulling’ gedurende ongeveer 15 minuten voor. Iets blind bakken houdt in dat je eerst de bodem bakt en daarna pas een vulling toevoegt.
  • Verwijder de springvorm en bak de boden nog eens 15 tot 20 minuten.
  • Laat de bodem afkoelen.

Zo maak je de vulling:

  • Meng in een steelpan de maizena, water, citroensap en de helft van de suiker. Klop dit met een garde voor ongeveer vier minuutjes op middelhoog vuur totdat er een dik mengsel ontstaat. Als het goed is heb je nu een dik mengsel.
  • Roer nog 1 minuutje door en haal de pan van het fornuis. Voeg dan al kloppend de boter en het eigeel toe. Zet het mengsel in de koelkast.
  • Nu ga je de mergingue maken. Klop de eiwitten tot er zachte pieken ontstaan. Voeg geleidelijk de overige suiker toe terwijl je blijft kloppen. Uiteindelijk moet er een dik en glanzend mengsel ontstaan.
  • Verwarm de oven nu voor op 190°C.
  • Neem de afgekoelde bodem en stort daar de citroenvulling op.
  • Verdeel daarna de meringue erover. Je kunt eventueel mooie pieken maken, dat ziet er na het bakken mooi uit.
  • Bak de taart voor 5 tot 10 minuten. De bovenkant van de meringue moet een beetje bruinig zijn.

Bron: Smulweb | Beeld: videostill El Mundo Eats