Naomi

Minder zout eten is eigenlijk heel makkelijk!

Te veel zout eten is niet goed voor je, dat weten we allemaal. Toch eet 85 procent van de Nederlanders nog steeds te veel van dit mineraal. Als je steevast te veel zout binnenkrijgt dan kan dit leiden tot oedeem, waarbij je vochtophopingen krijgt in het lichaam. Daarbij vergroot het ook de kans op een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking. Des te meer redenen om natriumarm te eten.

Gelukkig is het heel makkelijk om minder zout te gebruiken.

Kruiden

Het eerste wat je kan proberen is kruiden gebruiken. Meer kruiden kunnen je gerecht echt een boost geven. Denk dan aan kruiden, zoals; oregano, kruidenmixen (zonder zout!) en zwarte peper. Ze bevatten een hele uitgesproken smaak en je zult zien dat je zout niet eens echt mist.

Zuren

Ook zuren werken perfect als zoutvervangers. Zuren, zoals balsamicoazijn en rode wijnazijn doen echt wonderen in pasta’s en salades. Wat ook zeker kan helpen is wat citroensap. Ook dat helpt enorm voor de smaak van bijvoorbeeld kip.

Zeewier

Zeewier. Ja, echt! Het heeft de ziltige smaak van de zee en daarom werkt het heel goed als een smaakmaker. Je kan het ook gebruiken voor bijvoorbeeld je popcorn. Kook dan de gedroogde variant en sprinkel die ertussen. Het kan bij bijna alles wel gebruikt worden.

Kooktechniek

Niet alleen andere ingrediënten kunnen als zoutvervanger dienen. Ook de manier waarop je het klaar maakt doet wonderen voor je gerecht. Probeer je groenten eens niet de koken in een laagje water, maar ga ze eens grillen. Je zult zien dat dit enorm veel verschil maakt voor de smaak en textuur van het eten.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Health | Beeld: Pexels