Robby

Lekker Hollands smullen met deze heerlijke gevulde speculaaskoeken!

Met deze donkere dagen krijgen wij altijd zin om lekker te gaan bakken. Buiten is het guur, maar binnen gezellig met de kaarsjes aan een heerlijke geuren uit de oven!

Perfect om aan het begin van december te bakken met Pakjesavond in het vooruitzicht zijn deze heerlijke gevulde speculaaskoeken. Speculaas heeft een veelbewogen geschiedenis, speculaas is namelijk ontstaan uit een heidens gebruik om gebakken koek te offeren aan Germaanse goden. Op de koekjes staan vaak afbeeldingen, dit stamt van een oeroud gebruik om de heidense goden gunstig te stemmen. Speculaas werd in Nederland populair in de 17e eeuw toen de V.O.C speculaaskruiden in grote getale het land importeerde. Maar goed ook, want we genieten er tot op heden nog steeds van! Deze heerlijke koeken maak je makkelijk zelf, kijk voor het recept op de volgende pagina!

 

Wat heb je nodig? Hier maak  je ongeveer 14 koeken mee:

  • 300 gr bloem
  • 150 gr licht bruine basterdsuiker
  • 225 gr roomboter
  • 300 gr amandelspijs
  • 2 afgestreken eetlepels koek en speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 3 eieren

Meng de basterdsuiker, bloem, koek- en speculaaskruiden en zout in een kom. Snijd de boter in blokjes toe en 1 ei. Kneed dit samen tot een soepel deeg en laat dit daarna 1 uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 170 graden en maak het amandelspijs smeuïg met 1 losgeklopt ei. Maak hier balletjes van. Rol vervolgens het deeg uit tot een dikte van 4 mm. Steek daarna rondjes van 10 cm uit het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop het deeg.  Leg bovenop het deeg een bolletjes spijs en druk deze plat tot aan de rand van het deeg.Bedek dan de bovenkant met nog een plakje deeg. Garneer de koeken met amandelen en bestrijk deze met een losgeklopt ei.De koeken kunnen voor ongeveer 25 minuten in de oven afbakken.Een beetje af laten koelen en dan smullen!