Ingrediënten
  • 400 g gnocchi (vers of uit de koeling)
  • Olijfolie of roomboter, om te bakken
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ½ tl chilivlokken (meer of minder naar smaak)
  • 4 à 5 ansjovisfilets (optioneel, laat weg voor vega/vegan)
  • 2 el kappertjes, afgespoeld
  • 75 g zwarte olijven (bijv. Taggiasche of Kalamata), in plakjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g) of 5 rijpe tomaten, in stukjes
  • Zout en peper
  • Handje verse peterselie, fijngehakt
  • Optioneel: geraspte Parmezaan of vegan alternatief
Lisa Pover
25 min.
2 pers.
Ingrediënten
  • 400 g gnocchi (vers of uit de koeling)
  • Olijfolie of roomboter, om te bakken
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ½ tl chilivlokken (meer of minder naar smaak)
  • 4 à 5 ansjovisfilets (optioneel, laat weg voor vega/vegan)
  • 2 el kappertjes, afgespoeld
  • 75 g zwarte olijven (bijv. Taggiasche of Kalamata), in plakjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g) of 5 rijpe tomaten, in stukjes
  • Zout en peper
  • Handje verse peterselie, fijngehakt
  • Optioneel: geraspte Parmezaan of vegan alternatief

Pikant, ziltig en boordevol karakter – deze gnocchi met puttanesca-saus is comfortfood met een Italiaanse attitude. De zachte aardappelgnocchi vormen het perfecte podium voor de krachtige smaken van tomaat, knoflook, olijven en kappertjes. Een klassieker uit Zuid-Italië in een modern jasje, klaar in minder dan een half uur. Ideaal voor doordeweeks, maar indrukwekkend genoeg voor gasten.


Bereidingswijze:

  1. Maak de saus:
    Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, chilivlokken en eventueel de ansjovis toe. Laat 1-2 minuten zachtjes bakken tot de ansjovis smelt en de knoflook geurt.

  2. Voeg de smaakmakers toe:
    Doe de kappertjes en olijven erbij en roer goed door. Voeg daarna de tomatenblokjes toe en laat het geheel 10–15 minuten zachtjes pruttelen tot het iets indikt. Breng op smaak met zout en peper.

  3. Bak de gnocchi (optioneel):
    Terwijl de saus pruttelt, kun je de gnocchi koken of bakken:

    • Koken: Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de gnocchi tot ze boven komen drijven (2-3 min). Afgieten.

    • Bakken (aanrader): Verhit olijfolie of roomboter in een koekenpan en bak de gnocchi goudbruin en knapperig aan de buitenkant (ca. 5–7 min).

  4. Combineer:
    Voeg de gnocchi toe aan de saus en schep alles goed om, zodat de gnocchi de saus mooi opneemt. Laat nog 1–2 minuten samen opwarmen.

  5. Serveren:
    Verdeel over borden, garneer met verse peterselie en eventueel wat geraspte Parmezaan of een vegan topping.