Ingrediënten
  • 12 grote rauwe garnalen (gepeld, staartje mag blijven zitten)
  • 3 el bloem
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 5 el panko (Japanse broodkruimels) – gewone paneermeel kan ook
  • Zout en peper
  • Olie om te frituren (bijv. zonnebloem- of arachideolie)
  • Sweet chili saus, Japanse mayonaise of een limoenpartje
Lisa Pover
25 min.
2-4 pers.
Ingrediënten
  • 12 grote rauwe garnalen (gepeld, staartje mag blijven zitten)
  • 3 el bloem
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 5 el panko (Japanse broodkruimels) – gewone paneermeel kan ook
  • Zout en peper
  • Olie om te frituren (bijv. zonnebloem- of arachideolie)
  • Sweet chili saus, Japanse mayonaise of een limoenpartje

Torpedogarnalen zijn een heerlijke Japanse snack of voorgerecht, knapperig van buiten en sappig van binnen. De naam komt van hun langwerpige vorm, die doet denken aan een torpedo. Ze zijn perfect als fingerfood met een dipsausje erbij, of als onderdeel van een sushi- of Aziatische maaltijd. En het mooiste? Je kunt ze eenvoudig zelf maken met een paar basisingrediënten!

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiden van de garnalen:
    Maak de garnalen schoon, maar laat het staartje zitten voor de “torpedo-look”. Maak kleine inkepingen in de onderkant van de garnalen en rek ze een beetje uit, zodat ze recht blijven tijdens het bakken.

  2. Paneerstation opzetten:
    Zet 3 diepe borden klaar: één met bloem (met zout & peper gemengd), één met het losgeklopte ei, en één met de panko.

  3. Paneer de garnalen:
    Haal elke garnaal eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door de panko. Druk de panko goed aan voor een stevige korst.

  4. Frituren:
    Verhit een pan met olie tot 170–180°C. Frituur de garnalen in kleine porties goudbruin en krokant (± 2 minuten per kant). Laat uitlekken op keukenpapier.

 Serveren:

Serveer de torpedogarnalen direct met een dipsausje naar keuze, wat verse limoen, of als onderdeel van een Aziatische sharing-plank. Ook lekker met rijst en sojasaus!