Desy

Deze gekke jam past bij ieder broodje!

Wij houden enorm van een lekker broodje; als ontbijt, lunch of gewoon als tussendoortje. Voor een lekkere sandwich kun je ons altijd wakker maken! Vaak beginnen de standaardbroodjes ons echter wel een beetje te vervelen; tijd dus voor een beetje variatie in de keuken!

Om ervoor te zorgen dat je broodjes nooit gaan vervelen en dat al je sandwiches heerlijk smaken, kun je deze enorm veelzijdige baconjam maken. Het klinkt heel erg raar maar smaakt echt voortreffelijk. Je maakt de baconjam als volgt:

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo in stukjes gesneden bacon (tip: haal het bij de slager!)
  • 2 grote uien, fijngesneden
  • 100 gram bruine suiker
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1/4 eetlepel chilipoeder
  • 1/4 theelepel kerriepoeder
  • een scheutje koffie
  • zout en peper

Zo maak je het:

  • Bak de bacon in een koekenpan op middelhoog vuur totdat het vet weg is en de bacon bijna knapperig is.
  • Haal de bacon uit de pan maar laat het vet erin zitten. Voeg de uien toe en bak het geheel totdat de uien gekarameliseerd zijn. Dit zal ongeveer 15 minuten duren.
  • Doe de in stukjes gehakte bacon weer terug in de pan bij de uien en voeg de bruine suiker toe. Voeg daarna ook de azijn, chilipoeder, cayennepeper, koffie, kerriepoeder en zout en peper toe.
  • Roer het geheel goed door elkaar en kook op laag vuur minimaal een halfuur totdat zich een dikke jam heeft gevormd.
  • Doe het mengsel in een blender en blend de jam tot een romig geheel met daarin nog een paar hele stukken bacon.
  • Bewaar de jam in een afgesloten pot op een koele plek en gebruik hem op al je broodjes!

Tip: superlekker op een tosti met kaas! 

Bron: The Spruce | Beeld: pxhere