Sabine

Onze oosterburen noemen de appelcake zelf Versunkener Apfelkuchen

Berlinerbollen, curryworst, lebkuchen, de Duitsers kennen nogal wat lekkernijen die er bij de Nederlanders ingaan als zoete koek. Nu kunnen we nog zo’n fijn gerecht toevoegen aan die lijst, namelijk Versunkener Apfelkuchen, oftewel: Duitse appelcake. Een heerlijke citroencake met appel!

Dit heb je nodig:

  • 3 medium grote appels
  • rasp en sap van een halve citroen
  • 100 gram kristalsuiker + 2 eetlepels kristalsuiker
  • 125 gram boter + 1 eetlepel boter, op kamertemperatuur
  • halve theelepel vanille-extract
  • 3 grote eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • halve theelepel fijne zout

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed de bodem een rond bakblik/taartvorm met bakpapier.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd doormidden. Snijd de appel daarna in de lengte in dunne plakjes. Houd de appelhelften wel bij elkaar.
  • Doe de citroenrasp in een kom en voeg hier 100 gram suiker en 125 gram boter aan toe. Klop het geheel tot de boter luchtig is en de ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
  • Voeg vanille-extract en 1 ei toe. Roer tot het ei is opgenomen. Voeg de andere eieren op dezelfde manier toe.
  • Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en zout. Voeg dit al roerend toe aan het natte beslag. Voeg als laatst het citroensap toe en roer.
  • Schenk het beslag in het bakblik en druk de in plakken gesneden appelhelften bovenin het beslag met de bolle kant omhoog. Zorg dat de appelhelften goed verdeeld zijn over het beslag.
  • Verdeel de twee eetlepels suiker over de appelhelften.
  • Bak de appelcake in 35 tot 40 minuten gaar.
  • Laat de cake 5 minuten koelen en ga daarna met een mes langs de zijkant van de taartvorm. Verwijder daarna de springvorm. Laat de cake op kamertemperatuur komen en serveer.

Lees ook: Zo maak je zelf Berlinerbollen

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Kitchn | Beeld: Videostill The Kitchn