Deze romige tomatensoep met basilicum is alles wat je zoekt in een kom comfortfood: zacht, geurend naar zomer en perfect in balans. De combinatie van zoete tomaten, frisse basilicum en een vleugje room maakt deze soep onweerstaanbaar. Serveer hem met knapperig brood om te dippen, en je hebt een eenvoudige maar smaakvolle maaltijd die altijd goed valt – of het nu hartje winter of een frisse lentedag is.
Bereidingswijze:
-
Fruit de ui en knoflook:
Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 5 minuten tot ze glazig zijn. -
Voeg tomaat toe:
Voeg de tomaten (vers of uit blik) en de tomatenpuree toe. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de groentebouillon toe en breng aan de kook. -
Laat sudderen:
Zet het vuur laag en laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken, tot de smaken goed zijn ingetrokken. -
Mix en maak romig:
Voeg de basilicumblaadjes toe en pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot glad. Roer de room erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. -
Rooster het brood:
Snijd het brood in grove stukken of dikke plakken. Bak goudbruin in een pan met wat olijfolie of boter, of rooster in de oven. -
Serveer:
Schenk de soep in kommen, garneer met extra basilicum en serveer met het warme brood ernaast of erin gedipt.