Ingrediënten
  • 200 g bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • ¼ tl zout
  • 2 el maanzaad
  • 125 g boter (op kamertemperatuur)
  • 175 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 120 ml volle yoghurt of karnemelk
  • Sap en rasp van 1 biologische citroen
  • 100 g poedersuiker
  • 1–2 el citroensap
Lisa Pover
60 min.
8 - 10 pers.
Ingrediënten
  • 200 g bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • ¼ tl zout
  • 2 el maanzaad
  • 125 g boter (op kamertemperatuur)
  • 175 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 120 ml volle yoghurt of karnemelk
  • Sap en rasp van 1 biologische citroen
  • 100 g poedersuiker
  • 1–2 el citroensap

Er zijn van die dagen dat de regen zachtjes tegen de ramen tikt en je eigenlijk niet veel meer wilt dan een warme kop thee en iets lekkers erbij. Deze citroen-maanzaadcake is precies dát. De frisse citroen zorgt voor een vleugje zomer, zelfs als het buiten grijs is, en de subtiele crunch van maanzaad maakt het nét wat specialer. Een cake die zon brengt op je bord.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). Vet een cakevorm (± 22 cm) in en bekleed eventueel met bakpapier.

  2. Meng de droge ingrediënten in een kom: bloem, bakpoeder, baking soda, zout en maanzaad.

  3. Mix de boter en suiker luchtig in een andere kom, zo’n 3–5 minuten. Voeg de eieren één voor één toe, daarna de vanille, citroenrasp en citroensap.

  4. Voeg de helft van het bloemmengsel toe, dan de yoghurt/karnemelk, en eindig met de rest van het bloemmengsel. Mix kort tot net gemengd.

  5. Giet het beslag in de vorm, strijk glad en bak in ± 45–55 minuten, tot een prikker er schoon uitkomt.

  6. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, stort daarna op een rooster.

  7. Maak het glazuur door poedersuiker te mengen met citroensap tot een dik, gietbaar glazuur. Druppel over de afgekoelde cake.