Ingrediënten
  • 2 bollen vanille-ijs (plantaardig of regulier)
  • 2 shots versgezette espresso (of sterke koffie)
  • 2 eetlepels karamelsaus (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • Optioneel: snufje zeezout of gehakte nootjes (zoals hazelnoot of pecan)
Lisa Pover
10 min.
2 pers.
Ingrediënten
  • 2 bollen vanille-ijs (plantaardig of regulier)
  • 2 shots versgezette espresso (of sterke koffie)
  • 2 eetlepels karamelsaus (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • Optioneel: snufje zeezout of gehakte nootjes (zoals hazelnoot of pecan)

De klassieke Italiaanse affogato (“verdronken”) is het perfecte toetje voor koffieliefhebbers: romig vanille-ijs overgoten met hete espresso. In deze variant voegen we een rijke karamelsaus toe voor een decadente twist. Makkelijk, snel en onweerstaanbaar – ideaal als zomers dessert of chique afsluiter van een diner.

Bereidingswijze

  1. Bereid de espresso
    Zet 2 sterke kopjes espresso (of gebruik een moka pot of goede filterkoffie als alternatief).

  2. Schep het ijs in glazen
    Doe per persoon één flinke bol vanille-ijs in een glas of dessertkom.

  3. Giet de espresso erover
    Giet direct een hete shot espresso over het ijs. Het ijs begint meteen een beetje te smelten – dat is precies de bedoeling.

  4. Voeg karamel toe
    Lepel 1 eetlepel karamelsaus over elke affogato. Voor extra smaak kun je een snufje zeezout of wat gehakte noten toevoegen.

  5. Serveer meteen
    Serveer direct met een lepeltje én een rietje (voor de gesmolten koffie-karamel mix onderin!).