De klassieke Italiaanse affogato (“verdronken”) is het perfecte toetje voor koffieliefhebbers: romig vanille-ijs overgoten met hete espresso. In deze variant voegen we een rijke karamelsaus toe voor een decadente twist. Makkelijk, snel en onweerstaanbaar – ideaal als zomers dessert of chique afsluiter van een diner.
Bereidingswijze
-
Bereid de espresso
Zet 2 sterke kopjes espresso (of gebruik een moka pot of goede filterkoffie als alternatief). -
Schep het ijs in glazen
Doe per persoon één flinke bol vanille-ijs in een glas of dessertkom. -
Giet de espresso erover
Giet direct een hete shot espresso over het ijs. Het ijs begint meteen een beetje te smelten – dat is precies de bedoeling. -
Voeg karamel toe
Lepel 1 eetlepel karamelsaus over elke affogato. Voor extra smaak kun je een snufje zeezout of wat gehakte noten toevoegen. -
Serveer meteen
Serveer direct met een lepeltje én een rietje (voor de gesmolten koffie-karamel mix onderin!).