15 februari 2018
Desy

Te weinig eten kan zelfs het afvallen belemmeren

Wanneer je wilt afvallen is minder calorieën binnenkrijgen en meer calorieën verbranden de sleutel tot succes. Toch kan te weinig eten op den duur ook averechts werken en zelfs je afvalproces in de war schoppen. 

Te weinig eten en te weinig calorieën binnenkrijgen kan er juist voor zorgen dat je aankomt…

Onvoldoende brandstof

Eet je voldoende, dan gebruikt je lichaam de energie die je binnenkrijgt als brandstof. Je lichaam heeft dus calorieën nodig om calorieën te kunnen verbranden. Je stofwisseling wordt op gang gebracht en het wordt mogelijk gemaakt om af te vallen. Krijgt je lichaam echter te weinig calorieën binnen, dan schakelt je lichaam over op de besparingsmodus. Dit maakt het afvallen erg lastig aangezien je lichaam alles wil vasthouden wat er binnenkomt.

Tekenen

Belangrijk om te houden, want wil je afvallen en bezuinigen op calorieën dan moet je er dus voor zorgen dat je de grens van te weinig calorieën niet overschrijdt. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat het je niet meer lukt om af te vallen of dat je zelfs aankomt in gewicht. Weet je niet zeker of je te weinig calorieën binnenkrijgt? Deze signalen geven het aan:

1. Je denkt alleen maar aan eten

Natuurlijk denk je vaak aan eten en moet je je af en toe inhouden om niet altijd toe te geven aan die gedachte. Maar als je de hele dag echt aan niets anders denkt, er nooit aan toegeeft en het een beetje een obsessie voor je geworden is, dan is het tijd om meer te eten.

2. Je slaat maaltijden over

Misschien denkt dat een handige manier van minder calorieën binnenkrijgen bestaat uit het overslaan van een hele maaltijd, maar dat werkt dus averechts. Door niet te ontbijten, lunchen of diner zet je als het ware de verbrandingsmotor van je lichaam uit.

3. Je hebt altijd hoofdpijn

Voelt het alsof je hoofd bijna explodeert, word je rillerig en duizelig? Dan hebben je hersenen te weinig glucose op voorraad. Dit betekent dat je bloedsuiker te laag is waardoor je allemaal lichamelijke klachten krijgt. Eet dus iets voordat je naar een pijnstiller grijpt.

4. De gedachte aan sporten maakt je moe

Val je aan bijna om als je denkt aan het ondernemen van een activiteit? Ben je eigenlijk altijd moe en kun je je ook niet meer zo goed concentreren? Doordat je te weinig brandstof in je lichaam stopt, is je lichaam eigenlijk alleen maar bezig met overleven en heb je helemaal geen energie meer over voor andere dingen.

5. Je bent heel prikkelbaar

Wanneer je weinig eet, kun je een slecht humeur krijgen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een calorietekort kan leiden tot woede en frustratie.

6. Als je hebt gegeten heb je nog steeds trek

Heb je de avondmaaltijd al binnen, maar heb je nog steeds honger? Dan heb je te weinig calorieën en voedingsstoffen binnengekregen. Dit betekent niet per se dat je meer moet eten, maar wel dat je eten van betere kwaliteit moet zijn. Kies daarom ook liever voor volkoren producten, eiwitten en gezonde vetten dan voor een salade, waar praktisch niets in zit.

Lees ook: Zoveel groente en fruit zou je eigenlijk per dag moeten eten om gezond te blijven

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest
Bron: Elle Eten | Beeld: Unsplash