23 oktober 2017
Sabine

Probeer deze voedingsmiddelen eens uit je dieet te schrappen

Heb jij ’s nachts weleens moeite om de slaap te vatten of word je vaak wakker? Dan zou het kunnen dat je te maken hebt met stress, maar het kan ook dat je een verkeerd voedingspatroon hebt. Het is mogelijk dat je slechter slaapt wanneer je bepaald voedsel eet.

We weten allemaal dat alcohol en koffie je wakker houden, maar ook de volgende etenswaren hebben dat effect.

Chips, cake en ander vet voedsel

Je smaakpapillen zijn er misschien blij mee, maar je lichaam wordt minder vrolijk van de verzadigde vetten die in chips, cake en ander vet voedsel zit. Deze vetten worden traag verteerd door je lichaam. Af en toe kun je je er wel aan vergrijpen, maar doe dit dan niet voordat je naar bed gaat; je lichaam zal dan de hele nacht nodig hebben om het te verteren.

Fructaanrijk voedsel

Fruc wat? Veel mensen hebben nog nooit van fructaanrijk voedsel gehoord, maar het zou maar zo de reden kunnen zijn waarom je ’s nachts niet zo lekker slaapt. Fructaan zit in veel groenten en hoewel groente gezond is, kunnen de vezels in bepaalde groenten ervoor zorgen dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel. Met name uien, prei, alle koolsoorten, asperges, doperwten en venkel zijn hier rijk aan. Deze groentes afzweren is ook weer niet verstandig, maar misschien kun je deze groenten wel mijden wanneer je pas laat avond eet.

Snelle suikers

Het is zo lekker: melkchocola, koekjes en andere zoete tussendoortjes. Echter schiet je bloedsuikerspiegel hier wel van omhoog en je lichaam moet hard werken om je bloedsuiker weer op een normaal niveau te krijgen. Eet je pas laat wat zoets? Dan is je lichaam ’s nachts hard aan het werk terwijl het dan juist rust moet pakken.

Pure chocolade

Een paar stukjes pure chocolade zijn gezond, maar eet er niet te veel van. Theobromine en cafeïne zijn stofjes die in cacao zitten en deze zorgen voor een verhoogde alertheid. Deze stoffen werken niet zo sterk als de cafeïne in koffie, maar wanneer je vlak voor het slapen chocolade eet, kan het je wel wakker houden.

Vlees en kaas

Het kan zo lekker en gezellig zijn om even een kaas- en vleesplankje op tafel te zetten, maar helaas bevordert het de nachtrust niet. Ten eerste is het moeilijk te verteren, ten tweede is het erg eiwitrijk en ten derde bevat het tyramine. Dit is een aminozuur dat je alert maakt. En dat is juist niet zo handig als je wilt slapen.

Pittig en gekruid voedsel

Sommigen zijn gek op pittig en gekruid eten, maar je maag is er niet altijd even blij mee. Het kan brandend maagzuur veroorzaken en dit zorgt weer voor een opgeblazen gevoel. Erg lekker is het niet om met een opgeblazen buik naar bed te gaan.

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay