11 mei 2016
Desy

koffiecreamer

In een Engelse analyse van E950, uit maart 2005, wordt beweerd dat deze kunstmatige toevoeging kankerverwekkend is en wordt langdurig gebruik van deze stof gelinkt aan longtumoren, toename van het cholesterol en leukemie. Een ander onderzoek verklaart dat acesulfaam-K het stofje methyleen-chloride bezit, wat na langdurig gebruik kan leiden tot misselijkheid, stemmingswisselingen en leverproblemen. Natuurlijk kunnen we geen conclusies verbinden aan een enkel onderzoek en zal er meer onderzoek nodig zijn.

Waar we echter wel zeker van weten dat het slecht voor je is zijn transvetten, deze zitten ook in koffiecreamer. Transvetten zijn vetzuren die worden omgebouwd van plantaardige olie tot vast vet. Transvetten zijn nog slechter voor het lichaam dan verzadigde vetten. Het is bewezen dat transvetten hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Ook leidt transvet tot een verhoogd LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) en verlaagt transvet het HDL-cholesterol (het goede cholesterol). Het wordt dan ook aangeraden om het gebruik van transvet zoveel mogelijk te vermijden.

Nu denk je misschien, mogen we dan niks meer eten? Natuurlijk wel! Het is alleen beter om het gebruik van bijvoorbeeld koffiecreamer te beperken. Vervang het bijvoorbeeld door gewone koffiemelk!


Pagina 2/2