07 juni 2017
Sabine

Voor de een is wit het beste, voor de ander bruin

De discussie rondom wit en bruin brood is bijna net zo oud als die over de kip en het ei. Want wat is er nu gezonder? Een witte boterham? Of kun je toch beter gaan voor een bruine snee? Uit nieuw onderzoek is gebleken dat dit per persoon verschilt.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Weizmann Institute of Science onder twintig mensen. Niet een heel groot aantal, maar de uitkomsten blijven wel interessant. Er werd gekeken hoe de lichamen van de twintig mensen reageerden op wit fabrieksbrood en op ambachtelijk volkoren zuurdesem. Al snel bleek dat de proefpersonen verschillend reageerden op het brood.

Tegen de verwachtingen in
“In tegenstelling tot wat wij verwachtten, was er geen significant verschil tussen het effect van de twee soorten brood op het lichaam”, vertelt bioloog en onderzoeker Eran Segal aan Medical Express. Maar het verschilt dan wel weer per persoon hoe hij of zij reageert op wit brood of juist op bruin brood. “Toen we verder gingen kijken, kwamen we erachter dat de glychemische reactie (het effect van koolhydraten op de bloedglucosespiegel red.) van sommige mensen beter was op het ene brood, terwijl anderen weer beter reageerden op het andere soort brood.”

Wel moet nog onderzocht voor welke personen wit brood beter is en voor welke personen bruin brood precies beter is. Dit zou mensen in de toekomst kunnen helpen om betere keuzes te maken wat hun eetpatroon betreft. 

Bron: nu.nlBeeld: Pixabay