Terecht? In Zwitserland mogen kreeften niet meer levend gekookt worden

kreeften

In Nederland mag je kreeften wel levend koken

In Zwitserland is het straks verboden om kreeften bij het volle bewustzijn te koken, in tegenstelling tot Nederland waar dit nog wel mag. Over twee maanden zal dit niet meer getolereerd worden. Kreeften moeten voortaan eerst verdoofd worden, door middel van een stroomstoot.

Er bestaat veel discussie over het levend koken van kreeften.

Humaan
Dierenactivisten en chefkoks staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat over dit onderwerp. Chefs vinden over het algemeen dat de kreeften op deze manier heel ‘humaan’ sterven. Door het kokende water zouden ze relatief snel sterven en dat zou beter zijn. Het is erg belangrijk om een kreeft zo vers mogelijk de pan in te laten gaan, dat zou de smaak ten goede komen.

Langzaam sterven
Dierenactivisten zijn het hier niet mee eens. Zij zijn van mening dat er allang vastgesteld is dat kreeften pijn ervaren en dat ze eerst verdoofd moeten worden, voordat ze het water in gaan. Ze ontkrachten ook de opvatting dat kreeften snel dood gaan in het kokend hete water. “Een garnaal zal als water goed kookt meteen dood zijn. Als je een kreeft van 2,5 kilo in het water gooit, zal het wel even duren voordat intern alles is uitgeschakeld”, legt bioloog Charles Fransen uit aan NOS. “Normaal gesproken zouden alle lichaamsfuncties in kokend water vrijwel onmiddellijk stoppen, maar bij een kreeft zal het wellicht iets langer duren, doordat hij zich met zijn pantser enige tijd kan weren tegen de hitte.” Of er in Nederland ook plannen zijn om het levend koken van kreeften te verbieden is niet duidelijk.

Lees ook: Schokkend: Wist jij dit al over de zalm uit de supermarkt?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: pxhere