19 oktober 2017
Desy

Is aluminiumfolie schadelijk voor de gezondheid?

Vaak hoor je dat het koken met aluminiumfolie schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. Velen zeggen echter ook dat hier helemaal geen sprake van is. Wat is nu waar? NUcheckt ging op onderzoek uit en dit waren hun bevindingen!

Aluminiumfolie zou niet geschikt zijn voor koken en bakken omdat er een te hoge concentratie aluminium in het voedsel terecht zou komen.

Aluminiumfolie

Wanneer je aluminiumfolie gebruikt bij de (warme) bereiding van eten, kan het leiden tot gezondheidsrisico’s, zo is op veel websites te lezen. Bij de warme bereiding van eten zou de aluminiumfolie kunnen gaan lekken, waarna er aluminium in het eten kan belanden. Althans, dit is de aanname die vele mensen hebben. Maar is dit eigenlijk wel waar? NUcheckt ging op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat het niet schadelijk is om aluminiumfolie te gebruiken bij de warme bereiding van gerechten.

Zo zit het

Om vast te kunnen stellen of aluminium echt schadelijk zou kunnen zijn voor onze gezondheid, zou er een langlopend onderzoek nodig zijn. Ook zou dit onderzoek in ogenschouw moeten nemen dat aluminium van nature voorkomt in de aardkorst, in verpakkingen, waterzuivering, zonnebrandlotions, vaccins, cosmetica en bouwmateriaal. Het vermijden van blootstelling aan aluminium is dus eigenlijk niet echt mogelijk. Een dergelijk onderzoek heeft nooit plaatsgevonden en onderzoeken die wel zijn uitgevoerd bieden geen harde conclusies. Ook grote meta-onderzoeken (een onderzoek waarbij alle eerdere onderzoeken in ogenschouw worden genomen) concluderen dat er weinig bewijs is dat de blootstelling aan aluminium leidt tot gezondheidsrisico’s als alzheimer.

Geen gevaar

Daarnaast is de mate van blootstelling aan aluminium belangrijk. Wanneer we het hebben over het gebruik van de folie tijdens het koken, komt er maar heel weinig aluminium vrij. Zo weinig aluminium komt er dus in je lichaam, en van wat er in je lichaam komt wordt ook nog maar weinig echt opgenomen; je lichaam stoot een groot gedeelte af. De stelling dat aluminium leidt tot verschillende gezondheidsrisico’s kan dus ook worden verworpen. Je kunt dus gewoon aluminiumfolie blijven gebruiken bij de warme bereiding van gerechten!

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: NUcheckt | Beeld: videostill