09 oktober 2017
Naomi

Geleidelijk afvallen blijkt net zo slecht als een crashdieet

Heb jij weleens een crashdieet gevolgd? Je herkent dan vast de volgende reacties vanuit je omgeving wel: ‘Is dat wel gezond?’, ‘Pas je op voor het jojo-effect?’. Je merkt dat je snel kilo’s kwijt raakt, maar ze komen er helaas ook weer aan als je weer normaal eet. In die zin hebben ze dus gelijk, maar werkt geleidelijk afvallen dan wel?

Als we onderzoeker Edwin Mariman van Maastricht UMC+ mogen geloven werkt dat ook niet.

500 calorieën

Het effect van geleidelijk afslanken zou, volgens Mariman, hetzelfde zijn als bij het crashdieet. Hij liet voor zijn onderzoek 30 mensen snel afvallen door middel van een crashdieet. Zij mochten vijf weken lang maar 500 calorieën per dag eten. Voor de beeldvorming: dat zijn vier krentebollen! Wij krijgen al honger bij het idee… Een tweede groep mocht elke dag 1250 calorieën eten en alle onderzochte mensen vielen gemiddeld tien kilo af.

Geen verschil

Nadat ze zo veel afvielen, werden ze in eerste instantie op een persoonlijk dieet gezet om op het behaalde gewicht te blijven. Daarna mochten ze weer eten zoals ze gewend waren, tachtig procent kwam weer aan in gewicht. Er was totaal geen verschil te zien tussen het crashdieet en het geleidelijke afvallen.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: unsplash