23 augustus 2017
Naomi

De varkens zijn in werkelijkheid helemaal niet zo blij en vrij

Sinds 2009 kiest Wakker Dier elk jaar het grootste liegebeest. Dit jaar mag Albert Heijn deze twijfelachtige eer dragen door hun artikel in de Allerhande over hun serranoham. Er stonden foto’s in het artikel waar varkens vrolijk scharrelen in de wei en dit bleek niet te stroken met de werkelijkheid. 

De varkens die gebruikt worden voor de serranoham van de supermarktketen zijn in werkelijkheid helemaal niet zo vrolijk. Ze zitten dag in dag uit in een kleine stal zonder stro en in hun eigen poep. In totaal stemden 7500 mensen op het artikel als liegebeest en daarmee ‘won’ Albert Heijn. Ze waren ook genomineerd voor hun kweekzalm. Daar stond ‘happy fish’ op, terwijl deze vissen helemaal niet zo ‘happy’ zijn. Ze leven in duizenden soortgenoten in een net. Omgerekend zwemmen er vijf vissen in één kubieke meter water.

Levend invriezen
Ook zuivelfabrikant Almhof werd genomineerd, omdat hun reclames vrolijk grazende koeien laten zien, terwijl hun zuivel gemaakt wordt van melk van koeien die in de stal staan. Rio Mare had ook bijna deze ‘prijs’ in de wacht gesleept. Zij bevriezen vissen levend, terwijl ze het hebben over ‘welzijn’ op de verpakking. De laatste genomineerde was Friesche Vlag. Zij beweren dat hun koffiemelk plantaardig is, terwijl het toch echt voor 96 procent uit melk bestaat.

Niet langer samenwerken
Albert Heijn betreurt de prijs en vindt dat het ‘absoluut geen recht doet aan alle inspanningen’ die het bedrijf doet op het gebied van dierenwelzijn. De supermarkt geeft de vergissing van de serranoham toe en het bedrijf belooft hier rekening mee te houden met toekomstige reclames. Albert Heijn is wel teleurgesteld in Wakker dier. Ze vinden dat het bedrijf misstanden op een verkeerde manier aan de kaak stelt. De supermarktketen wil dan ook niet meer samenwerken met Wakker Dier. Het gezamenlijk optrekken heeft, volgens Albert Heijn, geen zin.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Wakker Dier