24 juli 2019
Maayke

In deze stad kost een rondje op het terras het minst

Niet alleen de prijzen van de boodschappen zijn gestegen, ook de Nederlandse terrassen zijn de afgelopen tijd een stuk duurder geworden. Zo betaal je gemiddeld in een Nederlandse stad op het terras meer dan 23 euro voor een rondje wijn, bier, koffie en fris. Niet geheel verrassend, maar Amsterdam blijkt de duurste terrasstad van Nederland te zijn. De hoofdstad eindigt voor de vijfde keer op rij bovenaan de jaarlijkse lijst van horeca-adviesbureau Van Spronsen & partners.

Woon je in deze stad? Dan heb je geluk, want hier betaal je het minst om op het terras te zitten.

Duurste stad

In Amsterdam betaal je gemiddeld 27 euro voor een bestelling van acht drankjes (twee koppen koffie, twee frisdranken, twee biertjes en twee glazen rosé). Omgerekend komt dit uit op een bedrag van 3,40 per drankje. Over het hele land gerekend komt het gemiddelde van dit aantal drankjes uit op 23,35 euro. Dat is 3,1 procent meer dan vorig jaar. Den Haag staat op nummer twee van de lijst met een prijsstijging van 2,5 procent. Een rondje op het terras kost hier gemiddeld 24,98 euro.

Goedkoopste stad

Maar welke steden zijn nu eigenlijk het goedkoopst om op het terras te vertoeven? Als winnaar komt de stad Zwolle uit de bus. Hier betaal je gemiddeld 21,88 euro voor een rondje op het terras. Ook hier is weliswaar een stijging van 2,5 procent te constateren, maar alsnog valt deze stad ruim onder het landelijk gemiddelde van 23,35 euro.

Verklaring prijsstijging

De prijsstijging is voor een groot deel te verklaren door de verhoging van de btw van 6 naar 9 procent die begin dit jaar inging. Toch zijn de prijzen in de supermarkten met 3,8 procent verhoogd, wat dus meer is dan de stijging van 3,1 procent op de Nederlandse terrassen. Van Spronsen meldt dat als de btw-verhoging achterwege gelaten wordt, de prijzen gemiddeld maar 1,9 procent zijn gestegen. Volgens het advieskantoor is dit de kleinste stijging in vijf jaar tijd.

Lees ook: 6 heerlijke opties voor water met een smaakje

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Pixabay