15 maart 2018
Maayke

Veel van het geteste mineraalwater bevat plastic

Bij een groot aantal bekende internationale watermerken zijn de plastic flessen met mineraalwater vervuild door zogenaamde microplastics, dit zijn minuscule plasticdeeltjes. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Het is nog onduidelijk of de kleine plasticdeeltjes in het mineraalwater schadelijk zijn voor de gezondheid.  

Volgens het onderzoek bevatten meer dan 90 procent van de onderzochte stalen microplastics.

Mineraalwater

In het grootste Amerikaanse onderzoek tot nu toe werd mineraalwater uit meer dan 250 flessen uit negen verschillende landen onderzocht. Onder andere grote merken als Evian, San Pellegrino en Gerolsteiner werden in het onderzoek meegenomen. In de flessen werden vooral polypropyleen, nylen en polyethyleentereftalaat (PET) aangetroffen. In elke liter water zijn ongeveer 325 plasticdeeltjes teruggevonden.

Bottelen

Professor aan de State University van New York, Sherri Mason leidde het onderzoek. “Ik denk dat dit in het water komt tijdens het bottelen”, aldus professor Mason aan AFP. “Het merendeel komt mogelijk van de fles zelf; van de dop, van het industriële bottelingsproces.” Een samenvatting van de studie werd gepubliceerd op de site Orb Media. Ook blijkt dat in de glazen flessen microplastics voorkomen. Hoe gevaarlijk deze microplastics zijn voor onze gezondheid, is nog niet duidelijk.

Lees ook: Last van bloedarmoede? Voeg deze smaakmaker dan wat vaker toe aan je eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD, Orb Media | Beeld: Pixabay