18 juni 2018
Maayke

Dit is gebleken uit een grootschalig Nederlands onderzoek

Veel mensen in Nederland kampen met voedselallergieën. Maar liefst een half miljoen volwassen en kinderen hebben last van een voedselallergie. Meer kinderen dan volwassenen kunnen een allergie ontwikkelen, doordat de darmen van zuigelingen en jonge kinderen nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Hoe kan het dan toch dat het zo vaak voorkomt dat de allergie-informatie op etiketten niet blijkt te kloppen?

Deze fouten kunnen voor problemen en hevige allergische reacties bij mensen zorgen.

Voedselallergieën

Bij een voedselallergie, zoals bijvoorbeeld een noten- of pinda allergie worden de allergische klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op deze specifieke voedingsmiddelen. Antistoffen tegen bepaalde eiwitten in de voedingsmiddelen worden door het lichaam aangemaakt. In Nederland heeft gemiddeld 2 tot 3 procent van de volwassen last van een voedselallergie. Van de kinderen daarentegen heeft maar liefst 8 procent een allergie door bepaald voedsel. Doordat de darmen bij jonge kinderen nog niet helemaal ontwikkeld zijn, kunnen de eiwitten in de voeding niet volledig worden afgebroken. De grotere hoeveelheid eiwitdeeltjes in het lichaam kan deze allergische reacties veroorzaken.

Onderzoek

Het UMC Utrecht en TNO werkten samen aan een onderzoek, waaruit is gebleken dat de etiketten op voeding vaak niet blijken te kloppen. Zo’n 150 patiënten met een voedselallergie werden voor een bepaalde tijd gevolgd. Dit zijn onder andere patiënten geweest met een pinda, noten- of melkallergie. De resultaten van het onderzoek waren erg choquerend: bijna de helft van de deelnemers kreeg een allergische reactie van bepaald voedsel waarvan op het etiket stond aangegeven dat dit veilig zou moeten zijn voor mensen met een bepaalde allergie. Zelfs belandden zes van de deelnemers van het onderzoek op de spoedeisende hulp.

Allergie-waarschuwingen

Geert Houben, toxicoloog en onderzoeker van TNO en UMC Utrecht legt uit: “Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat de onduidelijke allergie-waarschuwingen ook daadwerkelijk tot een groot aantal allergische reacties leiden. Mensen weten gewoon niet waar ze aan toe zijn en negeren dus ook regelmatig de etiketten omdat ze er niet van op aan kunnen.” De onderzoekers eisen dan ook dat er betere Europese richtlijnen voor waarschuwingen op voedseletiketten komen te staan.

Lees ook: Vandaag al genoeg koffie gehad? Deze snacks geven je ook energie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle, allesoverallergie | Beeld: videostill