Redactie Kookfans

Handig!

Hoe komt het toch dat gerechten uit het buitenland vaak zo veel interessanter zijn dan de typisch Nederlandse gerechten? Omdat ze in het buitenland beter zijn met kruiden en specerijen. Als je de Hollandse keuken vergelijkt met bijvoorbeeld de Indonesische keuken, kom je al snel tot de conclusie dat we in Nederland best wel saai op het gebied van smaakmakers. Waar het in Indonesië doodnormaal is om gerechten op smaak te brengen met komijn, geelwortel, citroengras of koriander, blijft het hier in Nederland vaak bij peper, zout en knoflook. En basilicum als we heel creatief zijn.

standaard

Durf iets nieuws te proberen

Als je eenmaal hebt ontdekt hoe belangrijk kruiden en specerijen zijn voor een gerecht, gaat er een wereld voor je open. Grijp deze kans aan om een expert te worden in het op smaak brengen van je gerechten. Als je je ook een klein beetje verdiept in de wereld van kruiden en specerijen, heb je al een voorsprong. De kunst is vooral om te durven experimenteren met kruiden en specerijen die je nog niet kent. Door gewoon te proberen, kom er je vanzelf achter wat wel en niet werkt en wat de juiste verhoudingen zijn. Je kunt het uit een kookboek halen, maar uiteindelijk mag je best vertrouwen op je eigen smaakpapillen.

Kruiden en specerijen zonder toevoegingen

Wanneer je goede kruiden en specerijen nodig hebt voor een gerecht, ligt het in eerste voor de hand om een standaard kruidenmix te halen in de supermarkt. Echter bereik je hiermee niet altijd wat je wil bereiken, namelijk een gerecht dat qua smaak diepte heeft en in balans is. Dat komt omdat veel standaard kruidenmixen simpelweg weinig interessante kruiden en specerijen bevatten. In plaats daarvan zitten ze vaak vol met goedkope opvullingen, zoals suiker, zout en paneermeel. Je kunt een kruidenmix veel beter zelf maken. Zoek eventueel op welke combinaties goed werken en stel je eigen kruidenmix samen.

Hier kun jij je helemaal uitleven

Je kunt veel interessante kruiden kopen bij Van Beekum Specerijen. Hier vind je meer dan 120 verschillende soorten kruiden en specerijen zonder toevoegingen. Het assortiment is zo breed dat je gerechten ongetwijfeld meer diepte en complexiteit krijgen. Deze kruiden en specerijen zijn ideaal om te gebruiken voor je eigen kruidenmix. Het is echt de moeite waard om hier eens rond te kijken. Mocht je het lastig vinden om een keuze te maken, kun je bij Van Beekum ook een kruidenpakket bestellen.

Beeld: Pexels