Esther Reitsema

Handig!

Je herkent het ongetwijfeld wel: begin van de week heb je de fruitschaal of de groentelade weer aangevuld, en een paar dagen later zie je de eerste rotte plekken al verschijnen. Super vervelend, natuurlijk! Gelukkig zijn er een aantal trucjes die ervoor kunnen zorgen dat bepaalde soorten groente en fruit langer goed blijven.

 1. Bananen

Bananen produceren net als veel andere fruitsoorten ethyleengas. Dit stofje zorgt ervoor dat het fruit sneller rijpt. Je kunt de verspreiding van ethyleengas tegengaan door elke banaan van de tros te scheiden en de stengel in te wikkelen met plasticfolie. Op die manier blijven je bananen een stukje langer vers.

2. Sla

Sla heeft de neiging om al snel een bruin kleurtje te krijgen nadat je een deel ervan hebt gebruikt. Je kunt dit voorkomen door de overgebleven sla in keukenpapier te wikkelen en dit in een met vershoudfolie bedekte schaal te leggen. Een andere tip is om wat zout op de sla te strooien. Dit neemt vocht weg en voorkomt zo dat de sla slap wordt.

3. Bessen

Om te voorkomen dat bessen (zoals frambozen, blauwe bessen en aardbeien) beschimmeld raken, kun je deze na aankoop het beste meteen wassen met een mengsel van water en een beetje azijn. Dit desinfecteert de bessen, waardoor schimmels worden voorkomen en de houdbaarheid met weken wordt verlengd.

4. Citroenen

Als je slechts een klein beetje sap van een citroen nodig hebt, kun je deze beter niet door midden snijden. Zo droogt de citroen namelijk uit. In plaats daarvan kun je beter met een vork een gaatje in de citroen prikken en daar wat sap uitknijpen.

5. Tomaten

De belangrijkste regel bij tomaten is dat je ze niet in de koelkast moet bewaren. Tomaten houden namelijk niet van kou en verliezen in de koelkast hun smaak en textuur. Bewaar ze dus liever buiten de koelkast en op de kop, dus met de steel naar beneden. Dat deel rijpt namelijk als laatst.

6. Avocado’s

Als je een avocado eenmaal hebt opengesneden wordt deze al snel bruin. Door er een beetje citroen- of limoensap overheen te sprenkelen gaat-ie zeker een dag langer mee.

7. Uien

Uien blijven langer vers in gaasachtig materiaal van… Een panty! Een beetje een gek gezicht, maar het werkt wel.

8. Wortels

Wortels drogen vrij snel uit. Ze houden van vocht, dus je kunt ze het beste bewaren in een afgesloten bakje met water in de koelkast.

9. Aardappelen

Net als bananen produceren appels ethyleengas. Je kunt appels daarom het beste samen met aardappels bewaren. Het ethyleengas zorgt er namelijk voor dat de aardappelen langer goed blijven.

10. Asperges

Asperges hebben de neiging om snel uit te drogen. Je voorkomt dit door ze rechtop, met snijranden ondergedompeld in een kom of kopje water, in de koelkast te bewaren.

Lees ook: Met déze voedingsmiddelen verlaag je het risico op diabetes type 2

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Margriet, Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock