Stappenplan: zo maak je een slowcooker schoon

Jaimy Boer

Zo wordt die weer spic en span!

Een slowcooker is tegenwoordig niet meer weg te denken van het aanrecht. Stoofschotels pruttelen de hele dag door, het is ideaal voor zoete baksels, en soepen worden in een handomdraai gemaakt. Om langer van je apparaat te genieten, is het belangrijk dat je hem regelmatig grondig schoonmaakt. En zo doe je dat! 

Handig om te weten

Voordat je begint aan de schoonmaak, is het belangrijk dat je eerst de handleiding van je slowcooker leest. Niet alle slowcookers zijn namelijk hetzelfde gemaakt. Controleer daarom eerst de instructiehandleiding om ervoor te zorgen dat je apparaat niet kapotgaat.

Stap 1: Uit het stopcontact

Haal de stekker uit het stropcontact voordat je het schoonmaakt. Dit is ook een goed moment om het snoer te controleren op schade of noodzakelijke reparaties.

Stap 2: de buitenkant

Veeg de buitenkant af met een vochtige doek. Begin met de mildste vorm van reiniging die mogelijk is, voordat je overgaat tot hardere reinigingsmiddelen. Voor de meeste apparaten is warm water – of warm water en mild afwasmiddel – voldoende.

Stap 3: focus op hardnekkige vlekken 

Tijdens het gebruiken van de slowcooker is het logisch dat je soms gaat smeren. Controleer de buitenkant daarom goed op hardnekkige vlekken die na een warme doek nog niet weg zijn. Gebruik hiervoor een mengsel van zuiveringszout en water of een reinigingsmiddel dat specifiek is voor het oppervlak, zoals een roestvrijstalen reiniger, om de vlekken weg te krijgen.

Stap 4: maak de onderkant schoon

Eten en kruimels kunnen ook aan de onderkant van het apparaat blijven zitten, dus controleer dit ook. Gebruik een doek om het schoon te maken en verwijder met een tandenstoker kruimels die ergens tussen zitten.

Stap 5: reinig het steengoed 

Het steengoed is de keramieken schaal aan de binnenkant van de slowcooker. Deze kun je in de vaatwasser schoonmaken of weken met een mild afwasmiddel.

Stap 6: hard voedsel afkoken

Zit er hard voedsel wat niet makkelijk loskomt? Vul dan het steengoed met water en ‘kook’ op de laagste stand, voor enkele uren. Hardnekkig, aangekoekt voedsel zou na deze behandeling gemakkelijk los moeten komen.

Stap 7: voeg zuiveringszout toe

Scrubben met een beetje zuiveringszout en water heeft een schurende werking zonder te schurend te zijn. Als er ingekookte etensresten achterblijven, vul dan de inzet tot de rand met water en voeg een paar eetlepels zuiveringszout en een paar druppels afwasmiddel toe. Draai hem daarna op de laatste stand.

Stap 8: verwijder resten

Als je de slowcooker regelmatig schoonmaakt, is het mogelijk dat je resten van mineralen ziet. Met een goede dieptereiniging krijg je dit weg. Vul het inzetstuk met water, voeg 1 kopje witte azijn toe en laat het paar uur of een nacht weken.

Stap 9: reinig de binnenkant

Onder het verwijderbare aardewerk bevindt zich het verwarmingselement. Hier kan voedsel terechtkomen, dus is het belangrijk dat je dit regelmatig controleert. Let op: dit gedeelte mag nooit in water worden ondergedompeld en moet altijd koel zijn voordat je het schoonmaakt. Een vochtige doek wordt daarom aangeraden.

Stap 10: verwijder hardnekkige vlekken

Hardnekkige of aangekoekte vlekken op de binnenkant van de behuizing kun je verwijderen met ammoniak. Vul hiervoor een kleine kom met ammoniak, plaats deze in de slowcooker, dek het af met een deksel en laat het een nacht staan.

Stap 11: maak verwijderbare onderdelen schoon

Deksels, handgrepen en knoppen die gemakkelijk kunnen worden verwijderd, moeten worden losgemaakt en afzonderlijk worden schoongemaakt met warme zeepsop of een milde reiniger. Als dit niet lukt, dan is een gronde schoonmaakbeurt met een doekje ook goed.

Stap 12: controleer de kiertjes op voedselresten

Gebruik een kleine borstel of tandenstoker om achtergebleven voedseldeeltjes los te maken.

Stap 13: zet de slowcooker in elkaar

Als alle onderdelen van de slowcooker goed droog zijn, kun je het apparaat weer in elkaar zetten. Daarna is die weer klaar voor gebruik!

Lees ook: 6x smakelijke gerechten voor de slowcooker

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: iStock