Dorien Ypma

Handig, veelzijdig en makkelijk in gebruik

Ben jij enthousiast over soep? Eet je graag een portie ramen, kippensoep of snert? En ben je gek op soepen serveren aan grote groepen? Dan is een soepketel echt iets voor jou. Een soepliefhebber kan eigenlijk niet meer zonder. Soepketels zijn namelijk ideaal om soepen lekker lang warm te houden, maar ook om je soepen in af te maken. Lees snel verder om te ontdekken hoe een soepketel werkt en waarom dit apparaat een must-have is voor elke keuken.

Soepketels: in allerlei soorten, maten en kleuren

Soepketels komen in vele vormen, maten en kleuren voor. Over het algemeen wegen de beste modellen niet meer dan vijf kilogram. Je neemt ze dus overal eenvoudig mee naartoe. Bijvoorbeeld als je een soep hebt gemaakt voor een feestje bij iemand anders thuis of wanneer je een cateringbedrijf runt.

Soepketels worden afgewerkt met een roestvrijstaal en zien er daarom enorm tijdloos uit. Het zouden ook zomaar vintage modellen kunnen zijn. Met basiskleuren zoals wit, zwart en zilver is er altijd een model bij dat in jouw keuken past. Maar er zijn ook modellen in bijvoorbeeld rood of zelfs goud. Ontdek hier de verschillende soorten soepketels en modellen.

Hoe werkt de soepketel precies?

Als je veel in de keuken te vinden bent, ken je vast wel de methode au-bain-marie. Dat betekent dat je chocolade, of iets anders, smelt in een metalen bakje dat je plaatst in heet water. Deze methode van verwarmen wordt ook gebruikt voor de soepketel. Je vult de rand om de ketel namelijk met water. Dit hoeft geen heet water te zijn, maar gewoon water is goed.

Vul het waterreservoir nooit hoger dan het aangegeven streepje. Dit voorkomt dat de soepketel mogelijk niet werkt. Vervolgens warmt de soepketel dit water op, en blijft de soep in de ketel lekker warm. Je kunt de warmte zelf instellen via de schakelaar die op de ketel zit. Sommige ketels hebben zelfs een digitaal systeem om de warmte op af te lezen. Dat maakt het makkelijker om de perfecte temperatuur te vinden voor je ketel.

De temperatuur van de soepketel

Soepketels hebben allemaal een eigen maximale temperatuur, maar zullen vanbinnen nooit warmer worden dan 100 graden. Dit voorkomt dat je soep doorkookt. Koken doe je van tevoren op het gas of op een keramische kookplaat, maar niet in de pan zelf. Je kunt hooguit je soep lekker door laten stoven op de warmste stand. Deze stand is 80 of 90 graden en hangt af van de soort soepketel die je koopt. De laagste temperatuur is meestal zo’n 35 graden Celsius voor het opwarmen.

Kun je een soepketel veilig gebruiken?

Alles wat opwarmt brengt een risico met zich mee op verwondingen. Toch is een soepketel enorm veilig en een stuk veiliger dan een gerecht op een warmhoudplaatje. Vooral als hier vuur of gas bij wordt gebruikt, zijn de risico’s een stuk groter dan bij een soepketel.

Bovendien zitten er allerlei handige accessoires op de soepketel om brandwonden te voorkomen. De handvaten hebben cool-touch en geleiden dus geen warmte. Zo kun je bijvoorbeeld de deksel gemakkelijk optillen zonder je handen te branden. De deksel is bovendien zo ontworpen dat je niet zo snel soep, of een andere warme substantie, kunt lekken wanneer je er met een lepel iets uithaalt.

Makkelijk schoon te maken en schoon te houden

De soepketel schoonmaken is niet zo lastig als je misschien zou denken. De binnenzijde, waar de soep inzit, kan namelijk vaak verwijderd worden. Op die manier hoef je niet met je handen in de ketel om het schoon te maken. Wel zo makkelijk.

De buitenkant wordt meestal niet zo vies, dankzij het systeem om morsen te voorkomen. De buitenkant kun je gemakkelijk afnemen met een doekje. Pas wel op dat je de delen waar kabels zitten niet te nat schoonmaakt.

Soepketels zijn enorm veelzijdig

Je zou denken, een soepketel is een ketel voor soep, maar niets is minder waar. Je kunt namelijk ook veel andere gerechten goed en lekker lang warmhouden in een soepketel. Als je een buffet organiseert kun je ook een stoofgerecht of gehaktballetjes in tomatensaus erin bewaren. Zelfs hotdogs of andere gerechten die op saus- of waterbasis worden bewaard kun je prima warm houden in een soepketel. En alsof dat nog niet genoeg is, je kunt je vast voorstellen dat warme glühwein én zelfs warme chocolademelk, heerlijk blijft in een soepketel. Tenslotte kun je ook gerechten afmaken en op de perfecte manier serveren in een soepketel. Daarover lees je hieronder meer.

Soepketels bieden veel gemak

Het gemak van de soepketel mag duidelijk zijn. Het houdt soepen, sauzen of stoofgerechten lekker lang warm voor een diner met vrienden, een barbecue, feestje of zelfs een bruiloft. Je kunt de soepketel ook gebruiken als je gezin op allerlei verschillende tijden eet en je liever niet steeds de soep of saus weer opnieuw opwarmt. Iedereen kan met zijn eigen kommetje bij de soepketel staan en zelf opscheppen.

Daarnaast kun je zelfs gerechten in de soepketel afmaken. Hoewel de soepketel niet meer kookt, warmt de pan wel op tot een temperatuur van 80 of 90 graden Celsius, afhankelijk van het model dat je koopt. Dat betekent dat je stoofgerechten prima kunt laten doorstoven in de soepketel. Natuurlijk moet je dan wel eerst alles aanbraden en laten koken in een gewone braadpan, maar vervolgens kun je het stoofgerecht uren laten sudderen zonder onnodig je pan op het gas te laten staan of de warmte van je oven te gebruiken.

Daarnaast kun je verse groenten gemakkelijk toevoegen aan een groentesoep en ze toch warm serveren zonder dat ze kapot gekookt worden. De groenten blijven knapperig en fris als je ze eventjes mee laat warmen in de soepketel. Denk aan frisse lente-ui, een handje pindanootjes in een Aziatische soep of gewoon wat fijngesnipperde prei in een groentesoep.

Welke soepketel kies ik?

Je weet nu veel beter wat soepketels zijn, wat ze kunnen en waarom een soepketel geschikt is voor je, maar nu rijst de vraag: welk model kies je? Dat is niet altijd even eenvoudig, maar over het algemeen kun je ervanuit gaan dat je als professional een betere en grotere ketel nodig hebt dan als particulier.

Een digitale soepketel of eentje met een inhoud van 13 liter of meer en 600 watt aan vermogen, zijn zeer geschikt voor hotels, restaurants en cateraars. Kleinere modellen van 10 liter zijn breder inzetbaar en vaak ook wat scherper geprijsd. Dat maakt deze soepketels ideaal voor alle kookliefhebbers die het perfecte buffet willen organiseren voor hun vrienden of familie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Bron: Zentury Media | Beeld: Adobe Stock