Hanna Mellema

Aha!

Het is geen geheim dat veel boodschappen duurder zijn geworden, maar voor olijfolie geldt dat al helemaal. En dat is mooi balen, want in de keuken is olijfolie natuurlijk onmisbaar: van bakken en braden tot saladedressings en marinades… Je kunt er zoveel mee doen! Gelukkig zijn er ook een heleboel vervangers voor dit goudgele goedje.

Prijsstijging door droogte

Allereerst: hoe komt het eigenlijk dat de prijzen zo gestegen zijn? Nou, dat heeft alles te maken met droogte in landen als Spanje, Italië en Griekenland. De afgelopen jaren zijn de olijvenoogsten daar enorm slecht geweest. Tot voor kort gebruikte men nog opgeslagen voorraden voor de productie van olijfolie, maar die voorraad raakt nu op. Daardoor stijgen de prijzen voor olijfolie nóg verder.

Tegenwoordig betaal je voor een huismerk olijfolie al gauw zo’n 6 euro per halve liter. Enne, dat past natuurlijk niet in ieders budget. Daarom geven we hieronder een aantal goedkopere alternatieven.

Kokosolie

Tegenwoordig hebben veel mensen wel een pot kokosolie in huis. Je kunt het namelijk voor heel veel doeleinden gebruiken. Keelpijn? Kokosolie. Puistje? Kokosolie. Droog haar? Kokosolie. Maar ook in de keuken is het een wondermiddel. Qua voedingsstoffen is het te vergelijken met olijfolie. Het heeft een hoog gehalte aan verzadigd vet, namelijk zo’n 12 gram per eetlepel. Uiteraard is de smaak wel een beetje anders, maar daar merk je bij het koken niet zoveel van.

Griekse yoghurt

Je kunt Griekse yoghurt niet alleen lekker eten met wat granola en fruit of bij je pannenkoeken. Bij sommige gerechten kun je het prima gebruiken als een vervanger voor olijfolie. Roerbakken in de yoghurt is misschien niet zo’n appetijtelijk idee, maar je kunt er bijvoorbeeld wel een taart mee bakken. Hiervoor gebruik je gewoon dezelfde hoeveelheid Griekse yoghurt als wat je normaal aan olie zou gebruiken. Het is niet alleen handig als alternatief voor olie, het geeft je baksel ook nog eens een romige en smeuïge smaak.

Mayonaise

Ook een stukje vlees bakken in een klodder mayo is misschien niet het beste idee. Toch kun je ook mayonaise gebruiken om een cake of taart te bakken. Het is zelfs een van de best bewaarde geheimen (nou ja, nu niet meer) van de bakwereld: mayonaise in plaats van olijfolie (in dezelfde hoeveelheden). Niet geheel verrassend, als je bedenkt dat mayonaise op basis van olie en eidooiers wordt gemaakt! Het zorgt net als yoghurt voor een romige smaak.

Zonnebloemolie

Misschien niet geheel verrassend dat zonnebloemolie ook in dit rijtje staat. De meeste mensen hebben dit wel in huis staan, bijvoorbeeld om mee te frituren. Maar, je kunt het ook prima gebruiken om mee te koken! Let wel op dat je dit niet te vaak doet, wegens de hoge hoeveelheid omega 6. Dit zou de opname van omega 3 tegengaan. Toch kun je het prima af en toe gebruiken.

Sesamolie

Normaal gebruik je sesamolie waarschijnlijk om sausjes of dressings te maken. Je kunt het ook gebruiken om vlees, tofu of tempeh te marineren. Door de nootachtige smaak geef je je gerecht zo net iets extra’s mee. Toch kan sesamolie ook hoge temperaturen verdragen, dus kun je er ook prima mee koken. Let er wel op welke sesamolie je gebruikt. Een ‘gewone’ sesamolie heeft een neutrale smaak. Daar kun je alles wel in koken. Er is echter ook sesamolie met een geroosterde smaak. Die is het best te gebruiken als smaakmaker.

Lees ook: Hebben: Action verkoopt een veelzijdige multicooker

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Margriet, Kookfans Archief | Beeld: Pexels