Handig om te weten: zo lang doe je met een koekenpan

Jaimy Boer

Ook jouw favoriete pan heeft een houdbaarheidsdatum

Hoe vol je keukenkastje ook staat met verschillende soorten pannen, we hebben altijd een paar favorieten die we het liefst voor elke maaltijd gebruiken. Zo ook de koekenpan, die je voor zowel vlees, als vis én pannenkoeken kunt gebruiken. Veelzijdig is die zeker, maar gaat die ook je hele leven mee? Dat helaas niet. Daarom zochten we uit wanneer je pan aan vervanging toe is. 

Antiaanbaklaag

Een koekenpan is zeker een must in de keuken, en het liefst eentje die goed stevig is. Helaas betekent dat niet meteen dat-ie het eeuwige leven heeft. Daarnaast kan er in een koekenpan met antiaanbaklaag stoffen zitten die schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om je pan met teflonlaag goed te combineren op beschadigingen. Die ontstaan al wanneer je met een scherp voorwerk, zoals een mes of vork, in de pan prikt of roert. Uit een Australisch onderzoek blijkt overigens ook dat dit niet alleen tijdens het koken kan ontstaan. Ook in de vaatwasser kan dit gebeuren. Zo kan er bij slechts één klein scheurtje al duizenden plastic deeltjes loslaten en in je eten terechtkomen.

Hoe lang doe je met een koekenpan?

Bij een beschadigde koekenpan is het beter om hem meteen weg te gooien. Dit kan namelijk heel slecht zijn voor je gezondheid. Wanneer de pan beschadigd is, komt de schadelijke stof PFAS vrij, die kankerverwekkend zou zijn. Daarom is vanaf 2015 de verkoop van zulke pannen verboden. Heb jij een oude pan voor deze tijd gekocht? Dan kun je hem beter vervangen door een nieuwe. Een onbeschadigde pan met antiaanbaklaag gaat maximaal vijf jaar mee.

Beter alternatief

Wil je een pan waar je wel langer plezier van hebt? Dan wordt er aangeraden om een gietijzeren koekenpan aan te schaffen. Ook is een roestvrijstalen koekenpan een goed alternatief, maar moet je hierbij wel voldoende olie gebruiken bij het bakken om aanbakken te voorkomen. Net als bij een gietijzeren pan ontstaat daardoor een antiaanbaklaag. Slecht nieuws voor de koekenpan met een keramische antiaanbaklaag, want deze slijt na verkoop van tijd ook.

Lees ook: Hier dient het kleine gaatje in de steel van de koekenpan voor

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels