Sabine

Dit had je echt nooit verwacht van kikkererwtenvocht

Kikkererwten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de meeste keukens. We maken er falafel mee, gebruiken het om hummus van te maken en je kunt het zelfs goed verwerken in een salade. Maar wat doe je eigenlijk met het vocht van de kikkererwten wanneer je een blik opent? Grote kans dat dat gewoon wordt weggespoeld door de gootsteen, maar dat is superzonde!

Het is je misschien weleens opgevallen dat het vocht van kikkererwten niet echt op water lijkt, maar wel wat wegheeft van eiwit. En het vocht lijkt niet alleen op eiwit, het werkt ook hetzelfde als eiwit! Klop het kikkererwtenvocht op (heb wel een beetje geduld) en het vocht vormt zich tot een wit, stijf geheel, net zoals wanneer je eiwitten opklopt.

Vervolgens kun je er bijna hetzelfde mee als met eiwitten. Zo kun je er merengue van maken, maar kun je het opgeklopte kikkererwtenvocht ook gebruiken voor aardbeienijs. Het recept voor aardbeienijs hebben we hieronder voor je uitgewerkt!

Aardbeienijs van kikkererwtenvocht

Dit heb je nodig:

  • 125 milliliter kikkererwtenvocht (dit is ongeveer al het vocht van een blik kikkererwten van 400 gram)
  • 125 gram poedersuiker
  • 300 gram aardbeien

Zo maak je het:

  • Snijd de kroontjes van de aardbeien en was ze. Doe de aardbeien daarna in een blender en blend tot het een soepele saus is.
  • Vang het kikkererwtenvocht op en doe dit in een vetvrije kom. Klop dit op tot het een stijf, wit beslag is. Het kan wel 5 tot 10 minuten duren voor het kikkererwtenvocht dit punt heeft bereikt.
  • Doe de poedersuiker en de aardbeiensaus bij het opgeklopte kikkererwtenvocht en roer goed.
  • Doe het mengsel in een tubberwarebak en zet het daarna 4 – 5 uur in de vriezer. Daarna kun je er bolletjes uit halen en serveren. 

Deze handige tips bewaren? Pin dit bericht dan op Pinterest

Bron: Exceedingly Vegan | Beeld: Pexels