Ingrediënten
  • 2 sneetjes witbrood - in stukjes gescheurd
  • 60 milliliter melk
  • 60 milliliter slagroom
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 /2 theelepel gedroogde peterselie
  • 1/4 theelepel gemalen peper
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/4 theelepel allspice
  • 650 gram half-om-half-gehakt
  • 4 eetlepels ongezouten boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 30 gram bloem
  • 700 milliliter runderbouillon
  • 120 milliliter slagroom (voor de saus)
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • 1 theelepel mosterd
  • 1/2 theelepel gedroogde peterselie
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel allspice
  • 1/4 theelepel gemalen peper
Tjitske
45 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 2 sneetjes witbrood - in stukjes gescheurd
  • 60 milliliter melk
  • 60 milliliter slagroom
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 /2 theelepel gedroogde peterselie
  • 1/4 theelepel gemalen peper
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/4 theelepel allspice
  • 650 gram half-om-half-gehakt
  • 4 eetlepels ongezouten boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 30 gram bloem
  • 700 milliliter runderbouillon
  • 120 milliliter slagroom (voor de saus)
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • 1 theelepel mosterd
  • 1/2 theelepel gedroogde peterselie
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel allspice
  • 1/4 theelepel gemalen peper

Zweedse gehaktballetjes alleen bij de IKEA? Nee hoor!

Kijk jij bij ieder IKEA-tripje uit naar het restaurant, waar ze overheerlijke gehaktballetjes in roomsaus serveren? Wij wel! Het liefst aten we er iedere week, maar helaas is dat niet erg praktisch. Maar, daar hebben we nu een oplossing voor. We maken gewoon onze eigen Zweedse gehaktballetjes in de oven. Wel zo makkelijk! Met een heerlijke roomsaus erbij, jum…

Het water loopt ons in de mond.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Om te beginnen maken we een panade, hierdoor worden de gehaktballetjes lekker zacht. Doe de stukken witbrood in een foodprocessor en pulseer totdat je alleen maar kleine stukjes ter grote van erwten hebt. Voeg de melk, slagroom, het ei en eigeel, de gesnipperde ui en het zout, knoflookpoeder, gedroogde peterselie, peper, nootmuskaat en allspice toe en pulseer tot het gecombineerd is. Je wil een dikke, vochtige pasta.
  • Doe het gehakt in een kom en schep hier je panade bij. Meng het voorzichtig met je handen totdat het net gemengd is. Je wil niet te veel kneden in het gehakt, hier wordt het taai van. Het mengsel zal vrij nat zijn, maar dit is goed.
  • Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
  • Gebruik je handen, een eetlepel of een kleine ijsschep om gehaktballetjes te maken. Leg deze met genoeg tussenruimte op de bakplaat. Zijn ze te nat om als balletjes te blijven liggen? Voeg dan wat extra broodkruim toe.
  • Bak de gehaktballetjes voor 15-20 minuten totdat ze net gaar zijn (snijd eentje doormidden om te kijken). Haal ze er op tijd uit, want te lang gebakken gehaktballen zijn niet lekker meer!
  • Nu is het tijd om de saus te maken. Hiermee kun je beginnen als de balletjes nog 10 minuten in de oven moeten. Smelt de boter met 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Doe hier de bloem bij en kook dit 1 minuut. Draai dan het vuur laag en giet voorzichtig de bouillon erbij terwijl je roert met een garde. Voeg ook de slagroom toe gevolgd door de overige ingrediënten voor de saus.
  • Breng de saus aan de kook en laat het 5-7 minuten zachtjes borrelen totdat het ingedikt is. Roer regelmatig. Voeg eventueel wat extra zout toe naar smaak.
  • Voeg de gehaktballetjes toe (dep ze droog met een keukenpapiertje om vet te verwijderen) en warm deze nog 1 minuutje mee met de saus.
  • Garneer met verse peterselie en serveer met gekookte of gebakken aardappeltjes.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: In knoflookboter gebakken Toscaanse garnalen met romige saus

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Carls Bad Cravings | Beeld: Videostill