Ingrediënten
  • 4 takjes rozemarijn
  • 12 cream crackers
  • 2 grote theelepels Dijon mosterd
  • 500 gram gehakt
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 groot ei
  • Zeezout en peper naar smaak
  • Olijfolie
  • Bosje verse basilicum
  • 1 medium ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Gedroogde of verse rode peper
  • 2 x 400 gram gepelde tomaten
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 400 gram gedroogde spaghetti of penne
  • Parmezaanse kaas
Desy
60 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 4 takjes rozemarijn
  • 12 cream crackers
  • 2 grote theelepels Dijon mosterd
  • 500 gram gehakt
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 groot ei
  • Zeezout en peper naar smaak
  • Olijfolie
  • Bosje verse basilicum
  • 1 medium ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Gedroogde of verse rode peper
  • 2 x 400 gram gepelde tomaten
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 400 gram gedroogde spaghetti of penne
  • Parmezaanse kaas

Gehaktballen a-la Jamie Oliver!

De gemiddelde Hollandse gehaktbal wordt gemaakt met beschuit, kruiden en een eitje. Dit is echter niet hoe topchef Jamie Oliver zijn gehaktballen maakt. Vandaag delen we zijn bijzondere trucje voor de allerlekkerste bal!

De gehaktbal a-la Jamie maak je zoals je gewend bent maar dan met één uitzondering: in plaats van paneermeel of beschuit gebruik je cream crackers.

Cream crackers
Doe een stuk of tien cream crackers in een schone theedoek en vouw deze in de vorm van een soort knapzakje. Houd het zakje met één hand dicht en leg het op een vlak oppervlak. Neem in de andere hand een deegroller en dan, zoals Jamie het zegt: “You mash the hell out of them.” In plaats van paneermeel gebruikt je het zojuist gemaakte crackerkruim. Je kunt natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken voor het verkruimelen van de crackers maar geloof ons; dat is veel minder leuk!

Zo maak je het:

  • Pluk de rozemarijnnaaldjes van de takjes af en hak deze fijn. Stop de crackers in een theedoek, vouw deze dicht en sla ze met behulp van een deegroller tot kruim.
  • Doe de kruimels samen met de mosterd, het gehakt, de rozemarijn en de oregano in een kom. Breek het ei boven de kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Was je handen goed en kneed het geheel nu goed door elkaar. Vorm van het mengsel vier ballen van gelijke grootte. Verdeel nu elke bal weer in 6 kleinere balletjes. Besprenkel met olijfolie, leg op bord en zet in de koelkast.
  • Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes af en houd de kleinere apart voor later. Snipper de ui en de knoflook en snijd de peper in ringetjes.
  • Zet een pan met water en zout op het vuur en kook hierin de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Zet een koekenpan met een scheut olijfolie op het vuur. Roerbak de uien ongeveer zeven minuten in de koekenpan en voeg dan de knoflook en de peper toe. Doe aan het einde ook de basilicumblaadjes erbij.
  • Voeg de tomaten en het balsamicoazijn toe en breng het mengsel aan de kook. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet nog een koekenpan met een scheut olie op het vuur en doe hier de gehaktballetjes in. Roerbak de balletjes 8 tot 10 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Voeg de balletjes toe aan de pan met saus en laat de pasta uitlekken in een vergiet. Bewaar een beetje van het kookvocht van de pasta. Doe de pasta in de pan, schep de helft van de tomatensaus er doorheen en voeg een klein scheutje kookvocht toe.
  • Verdeel het gerecht over een paar borden en schep de rest van de tomatensaus erop. Bestrooi met de basilicumblaadjes en de Parmezaanse kaas.

Lees ook: Dit is de geheime truc van Jamie Oliver voor perfect gebakken, krokante aardappeltjes

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Jamie Oliver | Beeld: Flickr