30 juli 2018

Er worden allerlei verschillende dingen beweerd over soja

De sojaboon kan op vele manieren bereid en gegeten worden: edamame, sojamelk, tofu, tempeh of sojasaus. Volgens de een is het een slecht idee, want het bevat oestrogeen. Volgens de ander is het juist wel gezond voor je. Wij willen daarom graag voor eens en altijd weten hoe het zit.

Kunnen we het met een gerust hart eten of kunnen we het beter links laten liggen?

Proteïnen, vitaminen en mineralen

Een eenduidig antwoord kunnen we helaas niet geven op de vraag of soja goed of slecht is. Het ligt net wat ingewikkelder dan dat. Voedingsdeskundige Jacklyn London vertelt aan Good Houskeeping hoe het zit. “Sojabonen zitten vol plantaardige proteïnen, een paar vitaminen en mineralen die cruciaal zijn voor het verminderen van het risico op chronische ziektes. Ook de vezels in soja helpen je om een voldaan gevoel te krijgen.’

Risico’s

Het bovenstaande verhaal van Jacklyn geldt voor soja in de onbewerkte vorm, als boon dus. Het verhaal wordt ingewikkelder wanneer het gaat om supplementen gemaakt van sojabonen. “Daar zien we een gezondheidsrisico”, ligt Jacklyn toe. Supplementen gemaakt van soja kunnen wél risico’s met zich meenemen, terwijl de onbewerkte vorm van soja juist de kans op bepaalde ziektes kunnen verkleinen. Het is dus nogal een grijs gebied.

Er zijn over de jaren heen best wat beweringen gedaan over soja en de gevolgen van consumptie hiervan. Op de volgende pagina hebben we een aantal stellingen gezet en we lichten toe of het wel of niet waar is.

Pagina 1/2