23 juni 2017
Sabine

Koffie kan veel doen voor je sportprestaties

Gemende gevoelens over de sportschool zijn bijna net zo oud als de weg naar Rome. De een vindt het heerlijk om zichzelf een uurtje in het zweet te werken, maar de ander ziet de plek vol fitnessapparaten en halters meer als een noodzakelijk kwaad. Of je nu een sportschoolfanaat bent of niet, aan deze tip heeft iedereen iets: een bakkie pleur voor het sporten! Het kan namelijk heel veel voor je prestaties betekenen.

Het is geen breaking news dat je cafeïne binnenkrijgt wanneer je koffie drinkt. Maar die cafeïne zorgt er wel voor dat je prestaties worden verhoogd tijdens het sporten! Wij leggen het uit.

Energie
Door het drinken van cafeïne wordt de aanmaak van adrenaline gestimuleerd. De energieaanmaak kan hierdoor verhoogd worden waardoor het sporten je net wat minder zwaar zal afgaan. Ook verbetert het de bloedstroom van het hart naar de spieren wat ook alleen maar in je voordeel kan werken. Een goede bloedstroom zorgt ervoor dat je minder vermoeid bent.

Minder spierpijn
In het ijzer gehangen en de volgende dag zoveel spierpijn dat zelfs lachen en naar het toilet gaan een hele opgave zijn? Dan heb jij de volgende keer ook baat bij een kopje koffie. Wetenschappers van de University of Illinois ontdekten dat cafeïne ervoor kan zorgen dat jij minder last van spierpijn hebt. Wie een uur voor een intensieve sportsessie van een half uur twee tot drie kopjes koffie drinkt, ervaart minder spierpijn.

Spiermassa behouden
Cafeïne kan, met mate, helpen om de algemene conditie en spieren te behouden, hier kwamen sportwetenschappers aan de Universiteit van Conventry achter. Het blijkt dat cafeïne een beschermende werking heeft op zowel het middenrif als op skeletspieren.

Hoeveel cafeïne
Maar schenk jezelf nu niet meteen een emmer koffie in. Cafeïne moet je nog altijd met mate drinken. Wil jij weten hoeveel cafeïne je precies mag? De maximum aanbevolen hoeveelheid cafeïne om betere prestaties te leveren kun je berekenen door 6 milligram per kilo te berekenen. Weeg jij 70 kilo? Dan geldt 70 x 6 = 420 milligram voor jou. In een kop koffie van 125 milliliter zit 85 milligram cafeïne. Dit komt neer op ongeveer 5 koppen per dag.

Bron: Goed gevoel, Voedingscentrum. Beeld: pxhere