28 december 2016
Desy

Zijn groenten uit een blik of potje wel zo gezond?

Het is natuurlijk hartstikke makkelijk: groente uit blik of een potje eten. Je hoeft de groente niet te snijden en je kunt het zo in de pan gooien. Vaak hoeft de groente ook niet gekookt te worden, waardoor het veel sneller klaar is. Maar hoe gezond is het nu eigenlijk? Wij vertellen het je.

Groenten uit blik of pot

Vele mensen denken dat groenten uit een blik of potje net zo gezond zijn als verse groenten. Natuurlijk zullen er wel wat voedingsstoffen verloren gaan doordat de groente niet vers is, maar voor de rest is het gewoon groente. Toch? Niets blijkt minder waar, want groenteconserven zijn dus helemaal niet zo gezond als je misschien zou denken.

Toegevoegde suiker

Voedselwaakhond Foodwatch testte 170 blikken en potten groente van Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Ook groenteconserven van bekende A-merken als Bonduelle en Hak werden onder de loep genomen. Wat bleek? Aan maar liefst 46 procent van de groenten in pot of blik was suiker toegevoegd. Foodwatch: “Zelfs groente- hét toonbeeld van gezond- wordt met suiker bedorven.” Toegevoegde suikers werden onder meer gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. De suikers kwamen niet voor in blikken sperziebonen, champignons, spinazie en boerenkool.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest