We koken rijst ons hele leven al verkeerd en het is zelfs schadelijk voor onze gezondheid!

Robby

Rijst koken, hartstikke makkelijk! Toch?

Je gooit een handje rijst in kokend water en je laat het uitkoken. Een kind kan de was doen. Toch blijkt deze methode niet de juiste te zijn en is zelfs schadelijk voor onze gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Belfast. 

Arseengehalte

Rijst bevat veel arseen, dat door het grondwater tijdens het verbouwen in het gewas terechtkomt. Als je langdurig teveel arseen (ook wel arsenicum) binnenkrijgt, bestaat het risico dat de zenuwen en bloedvaten beschadigen en heb je ook nog een verhoogd risico op kanker en diabetes. Wetenschappers van de Queens University testten voor het BBC-programma verschillende methoden voor het koken van rijst. Wat bleek: de meest gebruikte methode bleek het meest schadelijk te zijn. Eén kopje rijst laten uitkoken in twee kopjes water, dat is hoe we het ook altijd doen. Maar het arseengehalte daalde hierdoor nauwelijks. Hoe moet het dan wel? Door de rijst een nacht te laten weken in water verminder je het arseengehalte met maar liefst 80%.

Zo kook je rijst op een veilige manier:

  1. Laat de rijst een nachtje weken
  2. Spoel de rijst tot het troebele water helder wordt
  3. Zeef de rijst
  4. Doe de rijst in een kom met vijf keer zoveel water als rijst
  5. Kook op een laag vuurtje
  6. Laat de rijst vervolgens een kwartier sudderen

Deel dit bericht met je vrienden!

Lees ook: Zijn blauwe bessen met recht een superfood?

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: videostill