Desy

Drink jij ook altijd slaapthee?

In de winkel zijn ze volop verkrijgbaar en menigeen zweert erbij; zogeheten slaapthee, bedoelt om mee te ontspannen zodat de slaap sneller komt. Maar werken deze kopjes thee eigenlijk wel echt of is het de grootste onzin? Kookfans zoekt het voor je uit!

Thee met kattenkruid, valeriaan, lavendel of kamille; allen hebben ze gemeen dat ze het label ‘slaapthee’ hebben gekregen en de drinker zouden helpen bij een betere nachtrust. Ben jij ook zo benieuwd of deze thee echt werkt of dat het een broodje aap-verhaal is? Lees dan even verder, want wij nemen de ‘slaapverwekkende’ ingrediënten onder de loep!

Kamille
Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben in 2009 aangetoond dat het innemen van kamille ervoor kan zorgen dat er minder gevoelens van angst worden ervaren. Deze vermindering van angstgevoelens zou ervoor kunnen zorgen dat je je beter kunt ontspannen, waardoor je eerder in slaap valt en beter kunt slapen. Een directe link tussen kamille en het slaappatroon is echter nooit aangetoond; enkel bij ratten is tussen deze twee een effect gevonden.

Lavendel
In een onderzoek uit 2005 is aangetoond dat het ruiken van lavendel bij vrouwen ervoor kan zorgen dat ze meer REM-slaap hebben. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat lavendel kan dienen als een stabilisator voor het humeur en dat het een kalmerende werking heeft. Ook is aangetoond dat lavendel een positief effect kan hebben op de kwaliteit van de slaap. Let wel; het onderzoek maakte gebruik van aromatherapie en niet van orale inname van lavendel. De onderzoekers sluiten echter niet uit dat ook thee dit positieve effect teweeg kan brengen.

Valeriaan
Valeriaan is een veelgebruikt ingrediënt in producten met een ontspannende werking. Of dit echter werkt wanneer er sprake is van slapeloosheid is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Daarnaast kan valeriaan buikklachten en duizeligheid veroorzaken, waardoor enige voorzichtigheid met dit middel geboden is.

Pepermunt
Pepermunt kan een positieve werking hebben op darmklachten en met name een opgeblazen gevoel. Het wegnemen van deze klachten zou ervoor kunnen zorgen dat iemand beter slaapt. Pepermunt heeft echter geen directe positieve invloed op het slaappatroon. Sterker nog, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de geur van pepermunt ervoor kan zorgen dat slaperigheid verminderd wordt!

Passiebloem
Uit onderzoek blijkt dat passiebloem inderdaad een positieve invloed zou kunnen hebben op rusteloosheid. De afname van rusteloosheid en zenuwachtige gevoelens zou op zijn beurt ervoor kunnen zorgen dat de kwaliteit van de slaap verbetert.

Venkel
Van venkel is enkel aangetoond dat het zou kunnen helpen de spieren te ontspannen en dat het verlichtend kan werken bij zure oprispingen, gasvorming en krampen. Dit is waarschijnlijk waarom het wordt toegevoegd aan thee. Een directe link met het slaappatroon is er niet, maar je kunt er natuurlijk van uitgaan dat je beter slaapt zonder darmklachten.

Van ingrediënten als citroengras, oranjebloesem, lindeboom, braambes bladeren, hagedoorn en rozebottel is niet wetenschappelijk aangetoond dat ze een effect hebben op het slaapritme of op het humeur.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash