Robby

Is jouw peer wel rijp?

De peer bestaat al sinds mensenheugenis en daar zijn wij nog elke dag dankbaar voor. De kegelvormige vrucht stamt uit de voet van Tiensjan, een bergketen in Centraal Azië, waar peren al 3000 jaar geleden werden veredeld. Oud-Griekse schrijver en dichter Homerus beschrijft in hoofdstuk 7 van de Odyssee een boomgaard: “Er groeien bomen in, hoog en prachtig: peren, granaatappel en appelbomen die prachtig fruit dragen en zoete vijgen en prachtige olijven.”

Wij zijn het roerend met Homerus eens, er is weinig fruit lekkerder dan een sappige peer. Helaas lopen we alleen nogal vaak tegen een bittere teleurstelling aan als deze ogenschijnlijk smaakvolle peer nog keihard blijkt te zijn. Als je er al een hap van hebt genomen, is bewaren geen optie, dan maar in de prullenbak. Dat is natuurlijk zonde. Misschien nog wel erger; een melige peer. Gelukkig heeft Kookfans een handige truc voor je waarmee je in een paar seconden checkt of die peer al eetbaar is, zonder je tanden te bezeren of fruit te verspillen.

Zachtste plekje
Hoe doe je dit? Zoek het zachtste plekje van de peer op, dat zit precies onder de steel. Duw zachtjes je duim op dat plekje, geeft het fruit mee? Dan is je peer rijp en zou je hem binnen twee dagen moeten opeten. Doe je dat niet, dan loop je kans op een té zachte en melige peer en daar wordt natuurlijk helemaal niemand vrolijk van. Als de rest van de peer, naast het plekje onder de steel, ook zacht is, is de peer overrijp.

Bron: Libelle | Beeld: Pexels