Desy

Is brood nu slecht voor je of niet?

Er gaan veel geruchten de ronde over brood, geruchten die naderhand helemaal niet waar blijken te zijn. Zo veronderstelde men altijd dat witbrood toch echt ongezonder is dan bruinbrood, maar uit recent onderzoek blijkt dat dit helemaal niet waar is. Welke broodmythes kloppen dan wel?

NU.nl legde een aantal stellingen met betrekking tot brood voor aan het voedingscentrum en dit zijn de antwoorden!

1. Speltbrood is gezonder dan tarwebrood 

Fabel! Spelt behoort tot het tarweras en is dus eigenlijk een soort tarwe. Het tarweras kent vier hoofdgroepen; tarwe, spelt, emmer en eenkoorn. Wanneer gekeken wordt naar de voedingswaarden dan kan zelfs nog beter volkorenbrood gegeten worden; volkoren tarwe bevat per 100 gram 11 gram vezels en spelt 2,5 gram vezels per 100 gram.

2. Als je wilt afvallen moet je brood laten staan

Fabel! Afvallen doe je door een calorietekort te creëren; zolang je minder binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af. Wanneer je een hele productgroep afschaft zoals brood, dan is de kans groot dat je afvalt. Het maakt echter niet uit of je alle broodproducten of een andere productgroep weglaat. Wil je afvallen, dan doe je er beter aan om bijvoorbeeld suiker te laten staan.

3. Als je geen brood eet, krijg je te weinig jodium binnen

Feit! Brood bevat, naast vitamine B, vezels en mineralen, jodium. Jodium is een belangrijk voor de  productie van schildklierhormonen, welke zorgen voor een goede spijsvertering, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en een goede groei. Jodium zit van nature in zeewier, eieren en zeevis en wordt toegevoegd aan gejodieerd zout en bakkersbrood. Eet je geen brood, dan is de kans groot dat je een jodiumtekort opbouwt.

4. Donker brood is gezonder dan licht brood

Fabel! Donker brood is niet gezonder dan licht brood. Wat gezonder is, hangt af van de graankorrel die is gebruikt. Brood gemaakt van een hele graankorrel (volkoren tarwemeel) is gezonder dan brood gemaakt van gewoon tarwemeel. De kleur maakt dus niet zoveel uit!

5. Als je veel brood eet, krijg je te veel zout binnen

Feit én fabel! In brood zit redelijk veel zout. Wanneer iemand veel brood eet en verder ook veel zout nuttigt, ontstaat een overschot. Omdat brood echter wel veel noodzakelijke voedingsstoffen bevat is het beter om andere producten rijk aan zout (zoals chips, kant-en-klare producten en sauzen) te laten staan.

Bron: NU.nl | Beeld: Allrecipes