Naomi

Het vertelt heel veel over de gezondheid van de kip

Je hebt tegenwoordig een heel schap vol verschillende soorten eieren: scharreleieren, eieren van vrije uitloopkippen en ook biologische eieren. Toch is dat geen garantie dat je ei ook daadwerkelijk goed en vers is. Daarom zet Kookfans een paar handige tips op een rijtje.

Kleur
Laten we beginnen met de kleur. Op het plaatje hierboven zie je een donkeroranje, lichtoranje en een geel eitje. Dit betekenen de kleuren:

  • Donkeroranje: deze kip heeft veel voedsel met kleurstoffen gekregen. Niet echt een gezonde keuze dus.
  • Geel: Deze kip heeft een slecht leven gehad. Hij was niet gezond en at geen goede dingen.
  • Lichtoranje: Dit is een gezond, vers eitje en het beste eitje om te eten!

Andere tips om de kwaliteit van je ei te checken zijn:

  • Ei in water; doe wat water in een bakje en leg het ei erin. Als het ei zinkt dan heb je een vers ei. Blijft het drijven? Dan heb je een niet zo vers of een bedorven ei.
  • Ei breken; Als je het ei breekt en het eiwit blijft mooi in vorm, dan heb je een vers eitje. Als het eigeel niet als bolletje uit het de schaal komt, dan had je beter een andere kunnen pakken.
  • Ei schudden; Als je niks hoort wanneer je het ei schudt dan heb je een goed ei te pakken. Als je het ei hoort klotsen dan is het ei niet meer bij elkaar en dus niet meer vers.
  • Tegen het licht houden; Als je een ei tegen het licht houdt dan schijnt hij door. Als je veel holle ruimtes in het ei zitten dan is het ei niet meer vers.

Zin gekregen in een ei? Probeer deze recepten dan eens: 

Bron en beeld: livingtraditionally