Naomi

Kookfans zocht uit welk vlees je beter wel kunt eten en welke soorten liever niet

We willen allemaal zo gezond mogelijk oud worden. Vlees staat nog weleens ter discussie. Is vlees nou wel echt gezond? Het antwoord is ‘ja’.

Vlees levert belangrijke voedingsstoffen en als je het niet eet zal je genoeg vervangende producten moeten eten, zodat je alle belangrijke stoffen wel binnenkrijgt. Wel is het zo dat vlees is onder te verdelen in gezond vlees en minder gezond vlees. Soms kan het best lastig zijn om uit te vinden welk vlees nu eigen wel en welk vlees niet gezond is. Kookfans zocht het voor je uit!

Onbewerkt vlees is het beste
In de schijf van vijf staat duidelijk benoemt welke vleessoorten wel gezond zijn en welke niet. Ze noemen mager en onbewerkt vlees het beste. Denk hierbij aan kip, kalkoenfilet, biefstuk en varkenshaas. Dit vlees zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen.

Bewerkt vlees bevat minder van die goede eigenschapen en het is in verband gebracht met diabetes type 2, beroertes en kanker. Met bewerkt vlees wordt bedoelt dat het voor de verkoop behandeld is om de houdbaarheid te beïnvloeden. Denk hierbij aan het roken, zouten, drogen van het vlees of het toevoegen van conserveringsmiddelen.

Niet te veel
Ook raad het Voedingscentrum aan om niet te veel vlees te eten. 500 gram per week is voldoende en als je van rood vlees houdt, dan liever niet meer dan 300 gram per week. Als je liever helemaal geen vlees meer wilt eten, kan dit ook. Peulvruchten, soja en noten kunnen vlees goed vervangen. Dit is ook heel lekker als afwisseling. Je hoeft niet elke dag vlees te eten. Zorg alleen wel dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt.

Wil je meer voedselfeitjes? Hier vind je een paar over groenten:
Dit is slim! Was je groenten eens met azijn! Ontdek waarom iedereen dat zou moeten doen!
Dit had je niet verwacht: deze groenten zijn gezonder wanneer je ze kookt

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Pixabay