Sabine

Wij kijken opeens heel anders tegen de roze koek aan

Vrijwel iedereen heeft weleens een roze koek aangeboden gekregen bij de koffie of thee. Helemaal niet zo gek, want bijna iedereen lust het wel. Maar weet je al hoe de roze kleur in de roze koek wordt verkregen?

Zit je nu net aan een roze koek? Dan kun je het artikel misschien beter verder lezen wanneer je je lekkernij op hebt. Ja, is-ie op? Dan komt hier de bittere waarheid: de glazuurlaag op de roze koek wordt gemaakt van karmijn, ook wel E-120 genoemd. Dat staat inderdaad gewoon aangegeven op de verpakking, maar karmijn wordt niet gemaakt van frambozen of rode bieten.

Karmijn is namelijk het bloed van schildluizen! Het bloed wordt van de luizen verkregen door ze te laten drogen in de brandende zon. Daarna wordt de kleurstof uit hun rug geperst. Jakkes.

Andere producten
Wie denkt dat karmijn alleen in roze koeken zit, heeft het mis. Dit goedje wordt in erg veel dingen aangetroffen waarin rood is verwerkt. Zoals rode lippenstift, Fristi en zelfs roze M&M’s.

Bron: Leuke weetjesBeeld: Videostill Jill