Kookfans

De gemiddelde Nederlander gooit per jaar 47 kilogram vast voedsel weg.

Voedselverspilling is een probleem. Terwijl wij in Nederland jaarlijks 100.000 vrachtwagens aan eetbaar voedsel weggooien, hebben 870 miljoen mensen wereldwijd juist veel te weinig te eten. 14% van het eten dat wij kopen belandt in de prullenbak terwijl 1 op de 8 mensen in de wereld honger heeft. Als de consument voedsel koopt in de winkel is 85 tot 90 procent van de uiteindelijk benodigde energie eerder in de keten gebruikt. Met voedsel gooi je dus niet alleen geld weg, maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van voedsel is gestoken. Met een kilo voedsel die je weggooit, gooi je eigenlijk 1,5 liter benzine weg.

Frankrijk is sinds kort het allereerste land ter wereld waar supermarkten daarom een verbod  kennen op het weggooien van onverkocht voedsel. In plaats van het weg te gooien moet het worden gedoneerd aan voedselbanken of goede doelen, volgens de Britse krant The Guardian.

Vorig jaar werd de nieuwe en unieke wet unaniem aangenomen door de Franse senaat en het doel is dat de wet een belangrijke bijdrage levert aan de strijd tegen voedselverspilling. Er is inmiddels een oproep voor meer vrijwilligers en mensen om te helpen met het sorteren en uitdelen van de voedingsmiddelen aan mensen die het nodig hebben. Dit vanwege de verwachte stijging van het aantal donaties van voedingsmiddelen als gevolg van de wet. Lees verder op de volgende pagina.


Pagina 1/2