Sabine

Germknödel is een ontzettend lekkere snack uit de Oostenrijkse keuken

Weleens op wintersport geweest of het mooie Oostenrijk bezocht tijdens de winter? Dan heb je vast wel een keer kennis gemaakt met de culinaire specialiteit: germknödel. Het lijkt zo’n ingewikkeld bolletje, en toegegeven: easypeasy is het niet, maar deze lekkernij is absoluut de moeite waard! 

Ken je de Oostenrijkse specialiteit niet? Dan willen we graag voor opheldering zorgen: een germknödel is een grote knoedel van brooddeeg dat is gevuld met (pruimen)compote. Het bolletje wordt niet gebakken of gefrituurd, maar wordt juist gestoomd of gekookt in zout water. Het gerecht wordt daarom altijd warm geserveerd.  

Dit heb je nodig voor 5 germknödels:

  • 20 gram verse gist
  • 35 gram suiker
  • 350 gram bloem
  • 1 eierdooier
  • 50 milliliter lauwwarme melk
  • 200 gram pruimencompôte (of een andere compote naar wens)
  • 40 gram boter
  • rasp van een halve citroen
  • 1 eetlepel rum (kan weggelaten worden als kleine kinderen mee-eten)
  • water om te koken
  • snuf zout

Dit heb je nodig voor de topping:

  • 70 gram roomboter
  • 3 eetlepels maanzaad
  • 3 eetlepels vanillesuiker
  • poedersuiker

Zo maak je het:

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Zeef de bloem in een grote kom. Maak een kuiltje temidden van de bloem en giet hier de helft van de lauwwarme melk bij samen met de rum en de suiker. Roer dit daarna met elkaar en laat het mengsel op een warme plaats rusten. Laat dit een kwartier rusten.
  • Klop ondertussen de eidooier los en voeg hier de melk aan toe samen met een snufje zout en de geraspte citroenschil. Meng dit na het kwartier met het gistdeeg en mix tot een glad geheel. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag twintig minuten met rust.
  • Maak daarna van het deeg vijf knödels, oftewel: kegelvormige ballen. Prik met een mes een opening in de knoedel en doe verdeel de pruimencompote over de vijf bollen. Dek de knoedels daarna nog een keer twintig minuten af.
  • Breng na de twintig munten een grote pan met gezouten water aan de kook. Let op: de knödels mogen elkaar tijdens het het koken niet aanraken. Zorg eventueel voor twee pannen mits je alleen kleine pannen hebt.
  • Zet het vuur klein wanneer het water kook. Doe daarna de knödels in de pan(nen) en laat ze in 12 minuten gaar worden. Draai ze na 6 minuten een keer om.
  • Maak tijdens het garen de saus. Smelt boter in een pan en voeg hier de suiker aantoe en roer tot het een glas mengsel is. Wanneer de knödels gaar zijn, giet je het botermengsel over de bolletjes. Daarna sprenkel je de maanzaad erover en de poedersuiker.
  • Serveer de knödel direct.

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Chalet Plus | Beeld: Videostill YouTube