Desy

Zo maak je een prachtige dambordcake!

Een dambordcake ziet er met al zijn verschillende kleuren hartstikke moeilijk uit, maar is eigenlijk heel makkelijk om te bereiden. Je hebt er iets meer tijd en geduld voor nodig dan voor een simpele boerencake, maar dan heb je ook wat! 

Dit heb je nodig (voor 10 porties)

Voor de cakes 

  • 200 gram suiker
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Voor de vulling

  • 1 kopje koffie
  • 20 milliliter Cointreau
  • 1 sinaasappel
  • 200 gram roomboter

Voor de afwerking 

  • 400 gram fondantchocolade
  • 400 milliliter room
  • 1 klontje boter
  • 100 gram witte chocolade
  • 200 gram poedersuiker

Zo maak je het:

De cakes

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop in een ruime kom de suiker en de eieren tot een dikke massa.
  • Smelt 200 gram boter in een steelpannetje en voeg dit aan de suikermassa toe. Spatel vervolgens voorzichtig het zelfrijzend bakmeel door het mengsel.
  • Verdeel het deeg in twee delen en spatel het cacaopoeder door één deel.
  • Neem twee bakvormen en vet deze in met boter of bakspray. Doe het cacaodeeg in de ene vorm en het neutrale deeg in de andere vorm. Zet beide vormen in de oven en bak 25 – 30 minuten. Laat afkoelen.

De vulling

  • Klop de resterende boter met de suiker en de Cointreau luchtig. Rasp de sinaasappelschil en roer deze door de botermassa.

Voor de afwerking 

  • Snijd de cakes horizontaal in lagen en besprenkel ze met koffie. Smeer ze in met de crème die je zojuist gemaakt hebt. Je krijgt dus de volgende volgorde: laag gewone cake, crème, laag chocoladecake, crème etc.
  • Snijd nu de taart van boven naar onder in repen en draai elke tweede reep taart om zodat je de tegengestelde kleurencombinatie krijgt. Bestrijk ook de buitenkant van de cake met de botercrème. Laat opstijven in de koelkast.
  • Smelt de chocolade samen met de boter en de room au-bain-marie. Smelt ook de witte chocolade au-bain-marie. Giet de bruine gesmolten chocolade over de cake heen.
  • Doe de gesmolten witte chocolade in een spuitzak en spuit de witte chocolade in een spiraalvorm over de donkere chocolade heen. Trek met een satéprikker lijnen door de twee kleuren chocolade zodat ze zich met elkaar vermengen. Laat opstijven.

Dit recept bewaren? Bewaar hem op Pinterest

Bron: Libelle.be | Beeld: Videostill