Kookfans

Kook je water nooit meerdere keren

Even de waterkoker aanzetten voor een lekker kopje thee. Iedereen doet het. Het zal echter niet de eerste -en ook niet de laatste- keer zijn, dat we vergeten dat we de waterkoker aan hadden gezet. Een half uur of zelfs een uur later is het water niet meer zo heet als we willen. Daarom zetten we de waterkoker klakeloos voor de tweede keer aan, zodat we eindelijk kunnen genieten van dat lekkere kopje thee. Dit klinkt heel onschuldig, maar is dat het ook echt?

We krijgen regelmatig vragen over het koken van water. Zo zijn er berichten die vermelden dat je water beter niet twee keer kunt koken. Genoeg aanleiding voor ons om deze informatie even onder de loep te nemen.

Water opnieuw koken

In de berichten over het opnieuw koken van water staat het volgende: wanneer water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in het water in plaats van te ontsnappen, zoals normaal gesproken gebeurt. Deze schadelijke stoffen blijken zich in opnieuw gekookt water te bevinden (en niet in eenmalig gekookt water): arsenicum, nitraten en fluoride.

Zou jij een fles water kopen waarvan het etiket zegt dat het arsenicum bevat? Natuurlijk niet! Dus waarom zou je water opnieuw koken als er een kans is dat het dan arseen gaat bevatten? Gezonde mineralen blijven bestaan in gekookt water, maar ze kunnen wel gevaarlijk worden wanneer je water meerdere keren kookt. Calciumzouten kunnen zich verzamelen in het water en kan zo galstenen en nierstenen veroorzaken als er voldoende water wordt gedronken. Maar klopt dit wel?

Je leest het antwoord op de volgende pagina.

Pagina 1/2