Kookfans

Deze supermarkt weet wat zuinig zijn betekent

Elk jaar gooien we in de wereld 1,3 miljard ton bruikbaar voedsel weg. Alleen al Denemarken gooit jaarlijks 772.000 ton overgebleven voedsel weg. Om dit probleem aan de kaak te stellen heeft een Deense non-profit organisatie ‘s werelds eerste supermarkt geopend die uitsluitend voedsel verkoopt dat over de uiterste houdbaarheidsdatum heen is of dat onverkoopbaar is door hoe het eruit ziet.

De Kopenhaagse supermarkt WeFood zegt dat het alle gebruikelijke producten zal aanbieden zoals brood, zuivelproducten, groenten en fruit tegen prijzen die 30 tot 50 procent lager liggen dan in gewone supermarkten.

Na een crowdfunding campagne afgelopen zomer opende de Christelijke non-profitorganisatie Folkekirkens Nødhjælp de door vrijwilligers gerunde winkel die zijn winst hoopt te kunnen doneren om voedselprojecten te kunnen steunen in een aantal van de armste gebieden in de wereld.

“WeFood is de eerste supermarkt in zijn soort in Denemarken en misschien wel in de wereld, aangezien hij niet alleen gericht is op klanten met een laag inkomen, maar op iedereen die bezorgd is over de hoeveelheid voedselverspilling dat in dit land gemaakt wordt”, zei Per Bjerre van Folkekirkens Nødhjælp, volgens de Britse krant The Independent. “Heel veel mensen zien dit als een positieve en politiek correcte manier om het probleem te benaderen”, voegde hij toe.

De winkelopening op 22 februari werd bijgewoond door de Deense minister van Voedsel en Milieu Eva Kjer Hansen en Prinses Marie van Denemarken. Tijdens de opening prees de minister van Voedsel en Milieu het project en drong erop aan dat ze haar inspanningen zou voortzetten om voedselverspilling in Denemarken en in de EU te beperken.

Nog maar een paar weken geleden werd Frankrijk het eerste land ter wereld dat een wet aannam die het supermarkten verbiedt om onverkochte voedingsmiddelen weg te gooien. Hierover hebben we eerder al een artikel geschreven, dat vind je hier. WeFood zei echter in een verklaring: “Het werk is nog niet klaar, er zijn nog steeds EU regels die het optimale gebruik van voedsel tegenwerken.”

Bron: The Independent, We Food | Beeld: Pexels