Dit is waarom je van je spaghetti een ovenschotel zou moeten maken

spaghetti

Zo wordt je spaghetti nóg lekkerder!

Spaghetti met gehaktballen is één van de lekkerste dingen die wij ooit hebben gegeten. Vooral de variant van Jamie Oliver is een echte aanrader (dat recept vind je hier). Maar wist je wel dat je van je spaghetti eigenlijk eens een ovenschotel zou moeten maken? Dit is de reden!

Wanneer je de spaghetti met gehaktballen, een lekkere tomatensaus en een beetje kaas na het bereiden in de oven doet, zullen de gehaktballen beter garen vanbinnen en zal de kaas heerlijk smelten. Ook zorgt de bereiding in de oven ervoor dat de pasta in de tomatensaus kan gaarkoken, waardoor deze veel meer smaak krijgt. Je maakt de spaghetti-ovenschotel als volgt:

Dit heb je nodig:

  • 100 gram Parmezaanse kaas, verdeeld 
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 250 gram spaghetti 
  • 720 milliliter tomatensaus
  • 10 cream crackers, verkruimeld
  • 3 eetlepels melk 
  • 500 gram gehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd 
  • 2 teentjes knoflook, geperst 
  • 1 eetlepel oregano 
  • 2 theelepels salie 
  • 1,5 theelepel zout 
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram mozzarella, fijngesneden
  • verse basilicumblaadjes

Zo maak je het:

  • Verhit de oven voor op 190 graden. Vet een ovenschaal in met de zacht geworden boter. Voeg de Parmezaanse toe en verdeel dit over de boter heen totdat de bodem en de zijkanten van de ovenschaal bedekt zijn met een dunne laag kaas. Zet apart.
  • Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Voeg een flinke snuf zout toe, gevolgd door de pasta. Kook de pasta ongeveer 6 tot 8 minuten totdat deze al dente is. Giet af, doe in een grote kom en voeg tweederde van de tomatensaus toe en de rest van de Parmezaanse kaas toe. Zet aan de kant.
  • Maak nu de gehaktballen. Doe de crackers in een grote mengkom en vul deze met melk. Laat de crackers 2 tot 3 minuten weken. Voeg de overige ingrediënten toe en meng met je handen tot een glad geheel. Doe dit niet te lang, dan worden de gehaktballen taai. Maak er ongeveer 8-9 gehaktballen van. Zet 30 minuten in de koelkast.
  • Doe olie in een grote koekenpan en verhit op middelhoog vuur. Schroei de gehaktballen in 3 tot 4 minuten goudbruin. Haal uit de koekenpan en zet aan de kant.
  • Nu ga je de ovenschotel in elkaar zetten: doe de spaghetti met saus in de klaargemaakte ovenschaal en druk dit lichtjes aan om een wat platter oppervlak te krijgen. Druk de gehaktballen op verschillende plekken stevig in de spaghetti. Sprenkel hier de mozzarella overheen en zet dit 25 tot 30 minuten in de oven. Laat even afkoelen en serveer met verse basilicum.

Lees ook: Spaghetti met gehaktballen maar dan gezond? Het kan met dít gerecht!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Spoon Fork Bacon | Beeld: videostill