Desy

Een heerlijke rollade met paddestoelen!

De kerstdagen zijn nog ver weg en de Sint is nog maar nét het land uit, maar toch zijn wij alweer bezig met wat we met kerst voor lekker stukje vlees op tafel gaan zetten. Eén ding weten we zeker; deze heerlijke rollade mag absoluut niet ontbreken!

Voor de rollade heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 25 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 400 gram wilde paddestoelen
  • 200 gram sjalotjes
  • Pakje boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 1,5 kilo ossenhaas
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 eetlepels brandy
  • 400 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels groffe mosterd
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • handvol peterselie

Zo maak je het:

Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kommetje en gooi hier 250 ml gekookt water overheen. Laat dit 20 minuten weken en giet dan goed af en snijd ze fijn. Neem de helft van de paddestoelen en snijd de andere helft fijn. Snijd ook een sjalotje fijn en bak dit samen met de knoflook 3-5 minuten in een pan. Voeg dan het eekhoorntjesbrood toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan de gesneden paddestoelen toe samen met de tijm en bak 10 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen.

Plaats de ossenhaas op een bord en maak een snee in de lengte met een scherp mes. Doe dit tot ongeveer 1/3 van de ossehaas. De zijkanten vallen nu open. Maak nu nog een sneetje (niet tot de onderkant!) en spreid de ossehaas als een a4tje uit. Verdeel het paddestoelenmengsel over de ossehaas en breng op smaak. Rol de lap dan goed op en doe hier ongeveer acht touwtjes omheen. Verhit de oven voor op 200 graden. Verhit een braadslede met boter en de olie en braad de rollade aan alle kanten goed bruin. Doe de sjalotjes in de braadslede en doe in de oven. Roast voor 20-25 minuten voor rare, 35 minuten voor medium en 45 minuten voor well done. Gooi de hele paddestoelen in de braadslede tien minuten voordat de rollade de oven uit kan. Neem een pan en doe hier de bloem in, gevolgd door de brandy. Roer goed door elkaar en voeg de runderbouillon toe. Kook ongeveer 5 minuten en doe dan de mosterd en crème fraîche er doorheen. Breng op smaak met peper en zout en strooi er peterselie overheen. Snijd de rollade in dikke plakken en serveer met de saus.