Kookfans

Belangrijk!

Veel mensen gaan in de zomer op vakantie naar Italië. Genieten van de zon, de cultuur, de zee en de mooie steden. Italië staat bekend om het lekkere eten, de pasta’s, pizza’s & gnocchi’s met speciale echt Italiaanse ingrediënten. Mensen nemen na hun vakantie graag een souvenir mee naar huis, zoals een olijfboom takje. Maar nu blijkt dat je dit beter niet meer doen!

Takje

Het lijkt zo onschuldig, het meenemen van een takje van de Italiaanse olijfbomen, maar de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) roept vakantiegangers op om dit echt niet meer te doen! Waarom niet? De takjes zijn mogelijk besmet met olijfpest. In Italië zijn miljoenen olijfbomen ten onder gegaan aan de bacterie. De boeren in het zuiden hebben al zo’n 2800 vierkante kilometer boomgaard moeten rooien.

Olijfpest

In Nederland hebben wij maar weinig olijfbomen, maar voor 200 andere plantsoorten is de olijfpest gevaarlijk. Er mag bij een uitbraak vijf jaar lang geen bloemen vervoer plaats vinden! Hartstikke leuk dus, zo’n olijfboom takje, maar laat maar fijn in Italië hangen!

Lees ook: Olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie… Welke olie kun je waarbij het beste gebruiken?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Pixabay