Kookfans

Nutella is niet alleen lekker

Nutella lijkt alsmaar populairder te worden in Nederland. De hazelnootpasta van het Italiaanse bedrijf Ferrero wint steeds meer zielen in ons land. Het is een combinatie van slimme marketing en een goed product.

Nutella is ook steeds vaker in specifieke brand stores of pop-up stores te vinden, met name in Amsterdam. Deze winkels zijn specifiek gericht op de hazelnootpasta en bieden allerlei lekkere dingen aan zoals wafels en bijvoorbeeld Spaanse churros waar je dan Nutella bij kunt gebruiken. Maar er lijkt meer aan de hand te zijn met de hazelnootpasta, want er wordt op een aantal Engelstalige blogs beweerd dat het kunstmatige ingrediënt vanilline een neurotoxine is die hersencellen doodt. Vanilline is een aroma dat dezelfde smaak afgeeft als natuurlijke vanille van vanillestokjes.

Engelstalige blogposts die dit beweren zijn “Say no to Nutella, it is poisoning you and your children” en “Why you’ll want to think twice before feeding your kids Nutella” en ze worden door duizenden mensen gedeeld op Facebook.

Vanilline is veilig om te consumeren en er is geen bewijs dat het hersencellen doodt volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) van de Verenigde Naties. Maar de geest lijkt toch uit de fles te zijn op internet. Dus wat is waar en wie heeft er nou gelijk?

“Nutella is waarschijnlijk een van de meest giftige producten die je voor jezelf zou kunnen kopen”, schrijft een Facebook gebruiker. “Ik eet nooit meer Nutella!” schrijft een andere gebruiker. Het moederbedrijf Ferrero is om een reactie gevraagd en als deze bekend is, dan zullen we jullie hiervan zeker op de hoogte stellen.

Op de website geeft het bedrijf aan dat het product synthetische vanilline bevat “die een aroma produceert dat hetzelfde is als in vanillestokjes” omdat “de productie van vanillestokjes niet genoeg is om aan de snelgroeiende wereldwijde vraag te kunnen voldoen.”

Nutella kwam in het verleden onder vuur te liggen vanwege zijn gebruik van palmolie, een verzadigd vet uit het fruit van palmoliebomen. De Franse minister van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling en Energie verklaarde vorig jaar dat consumenten geen Nutella zouden moeten kopen. De productie van palmolie is één van de belangrijkste oorzaken is van ontbossing.

Het bedrijf zegt dat het zijn palmolie verkrijgt van duurzame plantages, een claim die overigens wordt gesteund door Greenpeace, volgens Time Magazine. De minister wil vanwege het gebruik van palmolie een boycot van het Italiaanse bedrijf.

Lees ook: Oei, zo vaak moet je je gootsteen schoonmaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!  

Bron: Best Health Guide | Beeld: Pexels